Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво се дължи чувството на студ по време на сън?

15 януари 2023, 13:00 часа

Често ни се случва да се събуждаме през нощта, треперейки от студ. Този феномен се наблюдава при повечето хора и се дължи по-скоро на вътрешни фактори отколкото на заобикалящата среда. 

Защо изпитвам студ, докато спя?

Съвсем нормално е да ви е студено през нощта. Тялото ви се подготвя за сън, а вътрешната температура спада. Това е свързано с вашия биологичен ритъм, който ви помага да разберете кога е време за лягане и кога за събуждане.
Вътрешната температура на тялото обикновено е 36-39 градуса, но през нощта спада с още 1-2 градуса. Това е естественият отговор, който се дължи на липса на излагане на светлина. По този начин тялото ви разбира кога е време за почивка. Много по-полезно е да се спи на ниска температура, затова не е препоръчително да се прави гимнастика по-малко от един час преди събуждане. Така температурата рязко се повишава.

Дневната светлина, естествена или изкуствена, изпраща сигнали до хипоталамуса в мозъка, който “включва” вътрешната аларма. Този процес ви събужда, но в същото време повишава температурата на тялото.

Защо е по-добре да ви е студено, докато спите?

Все още няма точно обяснение защо ни е студено през нощта. Изглежда това е свързано с различните цикли на тялото.
Предполага се, че спадането на температурата на тялото през нощта помага да се контролират други цикли, не само съня и събуждането. Този спад на температурата може да засегне други органи и тяхната дейност.

Спането с отворена уста при възрастни може да доведе до следните проблеми

Според друга теория спадът на температурата е свързан със забавянето на метаболизма, което се явява сигнал за сън. Намаляването на скоростта на метаболизма води до спад в температурата. Метаболизмът е с 10% по-бавен при сън.

От друга страна, спането през нощта също е причина за спад в температурата. Нощта е по-студена от деня. Ако и през нощта тялото поддържа същата температура, ще изразходва много повече енергия. 

Възможни причини да изпитвате студ през нощта

Ако редовно изпитвате студ по време на сън, това може да е симптом на някои здравословни неразположения, които е добре да проверите. Ето възможните здравословни проблеми:

Анемия

Анемията представлява недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта. Това причинява намалена способност на кръвта да пренася кислород към тъканите и води до тъканна хипоксия.
Хемоглобинът е комплексен протеин /съдържащ желязо/, който е най-важната съставна част на червените клетки от кръвта, наречени червени клетки или еритроцити. 
Хора с анемия страдат от редовна умора, неравномерен сърдечен ритъм и усещане за студ.

Вредно ли е да спите на лявата си страна?

Хипотиреоидизъм

Това е състояние, при което щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, за да отговори на нуждите на тялото. Щитовидната жлеза е слабо активна.
Един от симптомите на това състояние е усещането за студ. Разбира се, ако е придружено от покачване на телесното тегло, изтъняване на косата и други симптоми.

Анорексия

Това хранително разстройство причинява усещане за студ през нощта. Поради недостатъчно приемане на храна и драстичен спад в теглото, хора, страдащи от анорексия, нямат мастни запаси, които да им осигуряват топлина. Анорексията е и сериозно ментално неразположение, при което страдащите се нуждаят от специална помощ.

Проблеми с кръвообращението

Ако през нощта ръцете и краката ви са студени, това може да се дължи на лошо кръвообращение. Причината за студени крака през нощта понякога е нарушение в съсирването, стесняването на кръвоносните съдове или спазми на артериите. Ако мислите, че това е вашият случай, внимавайте за изтръпване и пулсиране в ръцете и краката, както и за бял или син пигмент на пръстите на ръцете и краката.

Диабет

Друга причина за усещане за студ през нощта може да е диабетът. Макар и малко вероятно, увреждането на бъбреците при диабет води до усещане за студ през цялото време, гадене, задух, подуване на ръцете и краката. 

Кой би предположил, че позата на спане се отразява пряко на здравето ви

На какво се дължи треперенето от студ по време на сън?

Ако не само ви е студено, но и треперете от студ, това може да е сигнал за по-сериозно здравословно неразположение:

Менопауза

Хормоналните промени, свързани с менопаузата, водят до усещане за студ през нощта. често това е преди или след гореща вълна.

Инфекция

Отговорът на имунната система на инфекция на организма често е свързана с треска, но може да причини и втрисане. Това се дължи на бързото свиване и отпускане на мускулите. Тези втрисания често предсказват настъпване на треска.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес