Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 10 храни, с които да повишите хемоглобина си

23 октомври 2024, 20:00 часа

Когато не е под контрол, ниският хемоглобин може да причини анемия и други здравословни проблеми

Хемоглобинът играе жизненоважна роля в организма  Това е протеин, открит в червените кръвни клетки, който транспортира кислород в тялото.

За съжаление днес повечето хора имат ниски нива на хемоглобин поради бъбречно заболяване, месечен цикъл, бременност, хранителни дефицити или различни видове рак.

Вижте още: Кардиолог: Орехи - вдигат или свалят холестерола

Когато не са под контрол, ниските нива на хемоглобина могат да причинят анемия. Анемията може да се регулира чрез медицинска терапия, но нивото на хемоглобина в кръвта може да се повиши и естествено – чрез прием на храни, които стимулират растежа на този протеин и поддържат стойността му на оптимално ниво.

Можем да изброим 10 такива храни, които всеки от нас трябва да въведе в редовната си диета. Желязото и витамин С са вещества, необходими за растежа на хемоглобина и се намират в големи количества в следните плодове и зеленчуци.

Диня

Редовната консумация на диня може да повиши нивото на хемоглобина и да насърчи тялото да се поддържа достатъчно хидратирано през летния период. Този плод съдържа голямо количество желязо и витамин С, така че подобрява кръвната картина. Един резен диня на ден ще повдигне много нивото на хемоглобина в кръвта.

Нар

Наричат ​​нара райски плод и това не е случайно, защото този плод има многобройни ползи за здравето. Наровете съдържат високи нива на витамин С. Този витамин повишава усвояването на желязото в кръвта. Плодовете на нара могат да се консумират в неограничени количества, а също така може да се изстиска сок от тях. Една чаша сок от нар на ден е отговорна за грижата за хемоглобина.

Стафиди

Стафидите съдържат желязо, чиито завидни стойности в кръвта спомагат за повишаване нивото на хемоглобина. Поради това свойство стафидите се добавят към овесени ядки (мюсли) или плодови кисели млека.

Цвекло

Не е тайна, че повечето спортисти пият сок от цвекло, чийто яркочервен цвят вече подсказва, че може да повлияе на качеството на кръвта. Съветът е да се възползвате от този зеленчук, защото една чаша цвекло съдържа около 1,1 mg желязо. Пастьоризирано от буркан или сок от цвекло - няма значение!

Фурми

Доказано е, че фурмите подобряват здравето на сърцето и намаляват риска от диабет. Те също могат да повишат нивата на хемоглобина, защото съдържат желязо . Фурмите трябва да се ядат умерено, ако човек иска да отслабне и ако няма проблем с теглото, тогава няма ограничения за консумацията на този плод.

Черници

Това е един от най-здравословните плодове, който съдържа много желязо. Черниците също имат протеини и фибри в тях , което ги прави идеален избор, ако искате да постигнете загуба на тегло. Имайте предвид, че другите горски плодове също повишават нивата на хемоглобина, но черниците са номер 1 в това отношение.

Тиква

Тиквата съдържа витамин С, а този витамин повишава бионаличността на желязото. Освен това семената ѝ, които съдържат желязо и протеини, имат изключителни ползи за здравето. Яденето на тиква и похапването на семената й са правилният избор, когато става въпрос за повишаване на хемоглобина.

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

Райска ябълка

Тя е изключително вкусен плод, който съдържа хранителни вещества, необходими за повишаване на хемоглобина, като желязо и витамин С. Но с този плод не бива да се прекалява, защото голямата му сладост ясно показва, че съдържа високо ниво на захар, така че умерените количества тази ябълка са това, което се препоръчва за по-добър хемоглобин в кръвта.

Сини сливи

Подобно на гроздето, сините сливи могат да бъдат изключително полезни за подобряване на кръвната картина . Разбира се, сините сливи също могат да причинят проблеми с храносмилането, тъй като съдържат фибри, но поради съдържанието на желязо увеличават производството на хемоглобин. Като се има предвид, че съдържат високо ниво на плодова захар, трябва да се внимава и да се консумира умерено.

Бобови растения

Леща, боб, грах, зелен фасул и други бобови зеленчуци са богати на желязо, което вече осигурява активна роля в процеса на създаване на важен протеин в червените кръвни клетки.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес