Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Кралят на соковете": Защо сокът от червено цвекло е толкова полезен?

13 ноември 2023, 13:50 часа

Сокът от червено цвекло съдържа съединения, сред които антиоксиданти и електролити, които подпомагат здравето на сърцето и мозъка.

Цвеклото е луковичен, сладък, кореноплоден зеленчук. Макар да е познат отдавна, напоследък специалисти го издигат до суперхрана. Изследвания показват, че пиенето на сок от цвекло носи много ползи за здравето. Ето част от тях.

Ползи от сок от цвекло

1. Намалява кръвното налягане
Мета-анализ от 2022 г. разкрива, че нитратите, получени от сок от цвекло, понижават систоличното кръвно налягане при възрастни хора с хипертония. Нитратите са съединения в сока от цвекло, които се превръщат в азотен оксид в кръвта и помагат за разширяване и отпускане на кръвоносните съдове.

2. Подобрява издръжливостта при упражнения
Пиенето на сок от цвекло увеличава плазмените нитратни нива и подобрява физическата издръжливост.
Проучване от 2017 г. доказва, че дългосрочната консумация на сок от цвекло (5-6 дни) води до следните ползи:
* повишава издръжливостта за по-дълго време
* увеличава времето до достигане на изтощение
* подобрява кардиореспираторната издръжливост.

3. Подобрява мускулната сила при хора със сърдечна недостатъчност
Проучване от 2016 г. разкрива, че при консумация на 70 мл сок от цвекло всеки ден след една седмица ще се подобри издръжливостта при упражнения при по-възрастни хора със сърдечна недостатъчност. В изследването се отбелязва, че издръжливостта се е увеличила с 24%.

Причини да хапвате червено цвекло по-често

4. Помага за поддържане на здравословно тегло
Чистият сок от цвекло е беден на калории и без никакви мазнини. Сокът е чудесен избор за вашето сутрешно смути, източник на енергия и полезни хранителни вещества. Имайте предвид, че е с високо съдържание на естествени захари. 

5. Предотвратява рак
Цвеклото получава наситения си цвят от беталаините, които представляват водоразтворими антиоксиданти. Освен това, цвеклото съдържа и други флавоноиди и полифенолни съединения, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Беталаините и другите антиоксиданти могат да помогнат за намиране и унищожаване на свободните радикали или нестабилните молекули в тялото, които в големи количества могат да стимулират възпаление и да увеличат риска от рак.

6. Помага по време на химиотерапия
Други изследвания разкриват, че сокът от цвекло има потенциални химиозащитни свойства. Това означава, че може да помогне за намаляване на страничните ефекти и увреждането на тялото, причинено от химиотерапия. 

7. Добър източник на калий
Цвеклото е добър източник на калий, минерал и електролит, който помага на нервите и мускулите да функционират правилно. Пиенето на сок от цвекло в умерени количества помага за поддържане оптимални нива на калий. Ниските нива на калий в организма водят до умора, слабост и мускулни крампи. Много ниските нива на калий може да доведат до животозастрашаващи анормални сърдечни ритми. Прекалено високите нива на калий може да доведат до подобни симптоми. На хора с хронично бъбречно заболяване може да се наложи да следват диета с ниско съдържание на калий.

8. Добър източник на други минерали
Вашето тяло не може да функционира както трябва без важни минерали. Някои от тях подсилват имунната ви система, а други поддържат здравето на костите и зъбите.
Освен калий, сокът от червено цвекло осигурява:
* желязо
* магнезий
* манган
* натрий
* цинк
* мед
* селен.

Засаждане и отглеждане на полезното червеното цвекло

9. Добър източник на фолиева киселина
Фолиевата киселина е витамин В, който помага за предотвратяване дефектите на невралната тръба, като спина бифида и аненцефалия. Освен това, намалява риска от преждевременно раждане. Сокът от червено цвекло е добър източник на фолиева киселина, поради което се препоръчва на бременни жени.

10. Полезен за черния дроб
Според проучвания върху животни антиоксидантът бетаин потенциално помага за предотвратяване или намаляване на мастните отлагания в черния дроб. Бетаинът може също да помогне за предпазване на черния дроб от токсини.
Мастните отлагания в черния дроб може да доведат до състояние, известно като неалкохолна мастна чернодробна болест поради:
* лоша диета
* прекомерна консумация на алкохол
* излагане на токсични вещества
* заседнал начин на живот.

11. Намалява холестерола
Ако имате висок холестерол, включете сок от червено цвекло в диетата си. Той съдържа бетанин, който намалява LDL “лошия” холестерол.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес