Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои билки са най-добри за синузит?

19 февруари 2024, 11:53 часа

Възпалението на синусите, което е резултат от бактериални, вирусни, гъбични инфекции или алергия, се нарича синузит. Симптомите на заболяването могат както да бъдат леки и свързани с хрема, главоболие и усещане за тежест в областта на очите и веждите, така и тежки и свързани с треска, висока температура и необходимост от пункция. Усещането за тежест и болка в лицето ви, назална конгестия – запушен нос, усещане за пълнота и напрежение в главата, хрема с гъста жълта слуз, болка в зъбите, ушите, лош дъх, кашлица и умора също са сред възможните симптоми на синузита. 

Видове синузит

Симптомите, начините на лечение и поведението на пациента и лекаря до голяма степен зависят от вида на синузита, който притеснява болния. Синузитът се дели на:

  • остър, причината за който най-често са вирусни инфекции, проявяващ се със симптоми на запушен нос, лицева болка, намалено обоняние, продължаващи по-малко от четири седмици,
  • подостър, който продължава до цели 3 месеца,
  • хроничен, чиято продължителност е минимум 3 месеца, но може да причини дискомфорт и проблеми на пациентите с години.

Ако страдате от бактериален синузит, то антибиотичното лечение по лекарско предписание е добър ход с отлична ефективност. Вирусният синузит обаче не се влияе от антибиотична терапия. Не си позволявайте и самолечение. Единствено лекарят ви може да определи какъв е синузитът, който ви притеснява, както и как най-ефективно да се въздейства върху него, за да настъпи по-бързо оздравяване. Ако за лечението не са нужни антибиотици, може да си помогнете и с билки. Не разчитайте само на билките обаче при нужда от антибиотична терапия. А сред най-добрите билки за синузит ще откриете както такива, които са ефективни при вирусни синузити, така и такива, които са полезни при алергични или гъбични.

По какво се различават ринитът и синузитът и как се лекуват двете състояния ?

Билки за синузит

Усложненият синузит, при който има бактериално наслагване или тежки симптоми, треска и висока температура, се нуждае от лекарска консултация и сериозни медикаменти като антибиотици, предписани от специалист. Ако обаче вашият случай не е такъв, то за лечението на синузита могат да ви помогнат и билки – като самостоятелна терапия или като част от терапията с медикаменти, предписани от лекаря ви. Ефективни билки за синузит са маслата от следните:

  • Евкалипт – според научните изследвания по темата, свързана с ефективността на евкалиптовото масло, то ефективно помага да се прочистят синусите от слузта в тях. Отпушването на носа е гарантирано, а ползотворното действие се дължи на основната съставка в евкалиптовото масло, която  е  цинеол  и която помага на пациентите да се възстановят по-бързо от острия синузит и да се справят с неприятните симптоми.
  • Риган – известно е, че маслото от риган има и изразено антимикробно действие, поради което то може да е полезно и като част от терапията за бактериален синузит. Маслото от риган се използва от векове при нужда от антимикробна терапия. Изследванията сочат, че то съдържа карвакрол и розмаринова киселина, които са естествени деконгестанти.
  • Чаено дърво – тази билка, позната от хилядолетия с полезните си свойства при редица състояния и заболявания, може да ви помогне, ако страдате и от вирусен, и от бактериален синузит.

Всички тези масла се използват външно и за инхалации, не се приемат вътрешно. От тях се капва във вряща вода и главата, покрита с кърпа, се надвесва над нея – все едно правите парна баня на лицето си. Вдишването на полезните и пълноценни масла е в състояние да облекчи симптомите на синузита и да подпомогне лечението. Имайте предвид обаче, че дозировката е въпрос на шесто чувство – няма точна такава и колко да капнете от маслата е неизвестно.

Възможно е да имате алергия към определени масла, така че е добре да направите тест, преди да се отдадете на вдишването им. Сред мерките за безопасност при лечение с етерични масла са и забраната за поглъщането им, както и забрана за нанасянето им в очи, уши, уста.

Синузит през лятото - ефективни методи за лечение

Важно е да се има предвид, че маслото от евкалипт може да предизвиква астма, както и че всички етеричните масла от билки могат да действат негативно на ендокринната система, да пречат на вашите хормони и да доведат до хормонален дисбаланс. Ако вече страдате от такъв или сте имали в миналото периоди на астма, алергия и хормонален дисбаланс, консултирайте се с лекар, преди да предприемете лечение на синузит с етерични масла.

Други билки, ефективни при синузит

1.       Джинджифил – отпушва носа и синусите, притежава изразено противовъзпалително действие и намалява възпалението на лигавиците, което е от ключово значение при лечението на синузит. Джинджифилът съдържа антихистамини и други съединения, които могат да контролират алергичните реакции и могат да ускорят оздравяването при синузит.

2.       Мащерка – билката, която прави чудеса за болното гърло и кашлицата, се оказва не по-малко ефективна и за синузит и най-вече за облекчаване на запушените синуси. Билката притежава изразени антибактериални и противогъбични свойства и помага за намаляване на възпалението в синусите.

3.       Лайка – друга родна билка, която често приемаме под формата на ароматен чай, също е ефективна при възпалени синуси. Нещо повече – лайката се препоръчва на пациенти, които страдат от повтарящи се и хронични инфекции на синусите.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес