Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да правим, ако ни ужили пчела?

22 декември 2022, 12:00 часа

Ужилванията от пчели, оси и стършели могат да бъдат болезнени. И се случва без да го очаквате. За да облекчите паниката, е важно да знаете какво да правите и какво не, когато ви ужили пчела. Първото нещо, което трябва да направите, е бързо да извадите жилото. Колкото по-дълго остане в кожата, толкова повече отрова се отделя, което засилва болката и отока на човек. За да лекувате ужилване от пчела, оса или стършел, дерматолозите препоръчват следните съвети:

1. ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ.

Въпреки че повечето пчели обикновено ужилват само веднъж, след което умират, осите и стършелите могат да ужилят отново. Ако сте ужилени, спокойно се отдалечете от мястото, за да избегнете допълнителни атаки.

Разберете какво трябва задължително да правим при ужилване от пчела

2. ОТСТРАНЕТЕ ЖИЛОТО.

Ако жилото остане в кожата ви, отстранете го, като го извадите с нокът или парче марля. Никога не използвайте пинсета, за да отстраните жилото, тъй като притискането му може да доведе до отделяне на повече отрова в кожата ви.

3. ИЗМИЙТЕ УЖИЛВАНЕТО СЪС САПУН И ВОДА.

4. НАЛОЖЕТЕ СТУДЕН КОМПРЕС, ЗА ДА НАМАЛИТЕ ОТОКА.

Ако обаче отокът се премести към други части на тялото ви, като лицето или шията, незабавно отидете в спешното отделение, тъй като може да имате алергична реакция. Други признаци на алергична реакция са затруднено дишане, гадене, уртикария или замаяност.

Кои са най-добрите природни средства след ухапване от пчела?

5. ПОМИСЛЕТЕ ЗА ПРИЕМ НА БОЛКОУСПОКОЯВАЩИ ЛЕКАРСТВА БЕЗ РЕЦЕПТА.

Ужилванията от пчели, оси и стършели са болезнени. Болкоуспокояващи като ацетаминофен или ибупрофен могат да помогнат за облекчаване на болката. Винаги спазвайте указанията на етикета и използвайте правилната доза.

Въпреки че повечето хора не изпитват тежки реакции при ужилване от пчела, добра идея е да наблюдавате всеки, който е бил ужилен, в случай че развие по-сериозни симптоми. Ако забележите някакви признаци на алергична реакция или ако вие или някой ваш познат е бил ужилен многократно, особено ако е дете, незабавно потърсете медицинска помощ.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес