Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да ядем при повръщане?

06 юли 2023, 14:33 часа

Независимо какво причинява повръщането, има някои храни, които се приемат добре. Можете да опитате плодове като банани и ябълки - варени или пасирани. Картофи, печени и варени зеленчуци също се препоръчват.

Д-р Жанеса Оливейра разяснява проблема. 

При повръщане изберете да ядете следните храни!

Пастообразни или течни, които помагат за хидратиране. Естествени, лесно смилаеми, не предизвикващи газове (например, избягвайте бобови култури). С по-малко захар и мазнини. При гадене и повръщане е много полезен джинджифилът.

Трябва да се избягват мляко, млечни продукти, риба и месо. Много гореща храна също не е препоръчителна. Пърженото категорично е особено вредно в случай на повръщане. Кисели плодове и сокове, сурови зеленчуци оказват негативно влияние. Избягвайте подправки, особено пикантни - и използвайте по-малко сол.

Освен да се грижите какво да ядете, не забравяйте да се хидратирате. Това е много важно! Можете да пиете вода, айрян, чайове (лайка и мента), натурален и неподсладен ябълков сок, кокосова вода или изотонични напитки. Не пийте газирани напитки и такива, които съдържат кофеин или алкохол.

Как да ядем и пием, за да намалим гаденето и да предотвратим повръщането?

Първи ден

В първите часове след повръщането може да нямате апетит. Изчакайте толкова, колкото е необходимо, за да си почине стомахът и да спре повръщането. Докато чакате, смученето на сладкиши или парчета лед може да помогне за хидратиране и намаляване на дискомфорта. Пийте на малки глътки течности - бавно, но често. Това помага за попълване на загубената вода и соли.

Опитайте зеленчукова или пилешка супа в първите 24 часа след повръщането. Ако отново повърнете, изчакайте още няколко часа преди следващ опит да ядете. Изберете натурални, тестени, хладки и лесно смилаеми храни. Опитайте ги на малки порции и проверете как се чувствате. Може да успеете да възобновите нормалното хранене, малко по малко, следвайки това, което организмът ви приема.

Какво да ядем, ако повръщането продължава над 24 часа?

В случай, че повръщането продължи или все още не се чувствате добре, може да спазвате по-ограничена диета за още ден или два.

Втори ден

През втория ден можете да ядете пюре от банан, варена ябълка, ориз и препечен хляб. Продуктите в тази диета са лесни за смилане, по-сухи и с малко фибри – така се помага за възстановяването. Но тя не е много питателна. Затова не я прилагайте твърде дълго!

Трети ден

На третия ден можете бавно да започнете да добавяте други храни към диетата – но трябва да се чувствате сравнително добре, за да ги опитате. Започнете с варени плодове и зеленчуци; също сухо бяло месо – пуешко, пилешко. Следвайте сигналите на тялото си и не се насилвайте да ядете нещо, което миризмата или друго усещане ви подсказва да избягвате.

Кога да потърся помощ?

Ако сте следвали съветите, внимавали сте с диетата си, но повръщането трае повече от 24 часа и не знаете каква е причината, добре е да посетите лекар. Също така е необходимо да потърсите медицинска помощ в случай, че имате висока температура и/или тежка диария, свързана с повръщане. Такива симптоми може да са причинени от бактериална инфекция, паразити, определени лекарства, апендицит, инфекции на пикочните пътища, хранителни алергии.

Следете за признаци на дехидратация: сънливост, умора, слабост, суха уста, намалено количество урина, урина с много интензивен жълт цвят или нежелание за уриниране. Ако забележите такива симптоми или имате болки в корема, също трябва да посетите лекар.

Препоръчаните мерки може да не са ефективни при повръщане, ако е причинено от главоболие (мигрена), удари или тумори в главата (които могат да повишат вътречерепното налягане). Потърсете специално лечение за тези ситуации!

Внимание! Статията е само за информация и не предлага медицински инструкции. Обръщайте се към специалист-медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес