Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви огромни ползи ни носи водата от овесени ядки?

22 април 2024, 14:15 часа
Реклама

Овесените ядки имат множество предимства, но малцина знаят за още един начин на тяхното приложение, при това доста лесен и елементарен, който не изисква усилия: овесената вода. Ползите от нея са твърде многобройни, трябва само да знаете как да си я приготвите и използвате.

Д-р Патрисия Лейте ни разказва за нея. 

Какво представлява овесената вода? Това е настойка от сурови овесени ядки и вода. За да бъде приготвена, се изисква само едно: да оставите овесените ядки да киснат във вода за една нощ. Основната причина за накисването им се състои в обстоятелството е, че те съдържат фитинова киселина – а това вещество се свързва с някои минерали и образува структура, която трудно се разгражда и усвоява от нашия организъм. Оставянето на овесените ядки да се накиснат във вода, както и смяната на самата вода няколко пъти намалява фитиновата киселина и позволява на тялото да абсорбира повече хранителни вещества.

Напитка, която почиства червата, сваля килограми и прави красив тен

Как да си направим овесена вода у дома?

Овесените ядки се намират лесно на пазара, дори в магазини, които не са специализирани в натурални или органични храни. За да направите овесена вода, просто следвайте тази рецепта.

Овесена вода

Съставки: 1/2 литър вода, 60 грама овесени ядки, 1 супена лъжица канела на прах (по желание).

Как се приготвя?

Изсипвате овесените ядки във водата. Оставяте ги да киснат между 8 и 12 часа. В този интервал от време сменете водата поне веднъж (може да я използвате за поливане на растения, тя ще действа като хранително вещество за почвата). Щом времето за накисване приключи, прецедете я и използвайте утайката в рецепти за торти, каши, макарони и юфка, бисквити и курабии. Съхранявайте овесената вода в хладилника; но, все пак, имайте предвид, че най-добрият вариант е да се пие прясно приготвена. Ако желаете, можете да добавите малини, къпини, парченца праскова, прясно настърган кокос или зърнена гранола, когато я консумирате.

Накисването на овесените ядки насърчава по-добрата смилаемост чрез намаляване на нивото на фитиновата киселина (вече споменатият антинутриент, който присъства в зърнените култури).

Как се ядат овесени ядки – много хора правят тази грешка

Свойства и ползи от овесената вода

Според FDA (Агенцията по храните и лекарствата на САЩ), овесените ядки са една от най-здравословните храни и източник на енергия и жизненост, който трябва да включваме ежедневно в нашето хранително меню. Ето само някои от многобройните ползи от включването на овесена вода в ежедневието ви.

Тя регулира кръвното налягане. Тъй като е богат източник на антиокислители, стимулира производството на азотен окис, който проявява съдоразширяваща активност.

Неутрализира възпалителните процеси. Намалява лошия холестерол, намалява желанието за сладки храни и регулира степента на кръвната захар – така редуцира рисковете от диабет. Подпомага здравето на червата и улеснява тяхната проходимост – по този начин активизира борбата със запека. Спомага за намаляване на мазнините, съответно за отслабване, спадане, загуба и нормализиране на телесното тегло.

Елиминира и извежда от организма токсините. Може да бъде полезна в случай на непоносимост към лактоза или като заместваща съставка във веганска диета. Спомага за прочистването на организма ни и предпазва от рак. Подсилва здравината костите и участва в предотвратяване на остеопороза. Повишава нивата на енергийната ни активност. Подобрява качеството на съня. Удължава чувството за ситост.

Как да пием овесена вода?

Препоръката е да я включите по различни начини в диетата си. Някои от тях са следните.

Започнете деня с 1 чаша овесена вода на празен стомах, 30 минути преди закуска.

Пийте я между основните хранения (обяд и вечеря), 30 минути преди или 2 часа след това.

Използвайте я като съставка за приготвяне на сладкиши или смутита (плодови шейкове) и в кулинарни рецепти.

Внимание! Статията е предназначена само за информация. Предпазвайте се от самолекуване и се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес