Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате йорки, ето за какво трябва да сте нащрек

16 февруари 2024, 14:43 часа

Йоркширски териер - това е порода кучета, която е предпочитана и разпространена както в България така и по света. С тяхната жизнерадостност и красив външен вид те завоюваха сърцата на мнозина, ставайки избор номер едно за много семейства. Но като всяка порода и те имат своите специфични заболявания и здравословни проблеми, за които всеки стопанин трябва да е нащрек.

В тази статия ще разгледаме някои от най-честите болести, които засягат йоркширските териери и какви са симптомите, за които трябва да следите.

Още: Кои храни и напитки са опасни за кучето?

Генетични заболявания:

Характеристиките на породата налагат някои специфични проблеми. Например, породните дисплазии на коксалните стави могат да са причина за безпокойство за собствениците на тези красиви кучета. Породните дисплазии могат да се проявят със следните симптоми: хромота, затруднено движение и болка при допир до засегнатата област.

Проблеми със сърцето:

Митралната аортална регургитация е едно от най-честите сърдечни заболявания при тази порода кучета. Редовни посещения при ветеринарен кардиолог са от съществено значение за наблюдение и ранно откриване на подобни състояния. Симптоми на това заболяване могат да бъдат: сърдечни шумове, замайване, загуба на апетит и умора.

Панкреатит:

Това възпалително заболяване на панкреаса може да се прояви при йоркширски териери и изисква специализирано внимание. Симптомите на панкреатит могат да включват кървене, диария, повръщане, болка в корема и обща слабост.

Проблеми с очите:

От катаракти до глаукома, очите на тези кучета са чувствителни и изискват редовни прегледи от ветеринар. Катарактата може да причини замъглено виждане или загуба на зрението, докато глаукомата може да предизвика болка в очите, изменение на зрителното поле и разширяване на зеницата.

Болести на кожата:

Дерматити и алергии могат да се появят при тези кучета, особено при неподходяща храна или фактори от околната среда. Дерматитите могат да се проявят със сърбеж, червени петна или нарушения в окосмяването.

Колапс на трахеята:

Малките териери като йоркширите са податливи на този проблем, който може да бъде управляван с правилно упражнение и грижи. Симптомите на трахеален колапс могат да включват кашлица, затруднено дишане и напрежение при дишане.

Още: Как да разберете колко дълго ще живее кучето ви?

Проблеми с денталното здраве:

Пародонталните заболявания са често срещани и изискват редовно чистене на зъбите при професионалист. Заболяванията на венците и зъбите могат да се проявят със симптоми като кръвотечение на венците, лош дъх и загуба на апетит.

Важно е да се отбележи, че редовните ветеринарни прегледи и подходящата грижа могат значително да намалят риска от развитие на тези заболявания. Йоркширският териер е чудесна порода, и с правилна грижа те могат да живеят дълъг и щастлив живот.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес