Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7-те храни, които причиняват подуване на корема

31 май 2022, 18:30 часа

Едва ли някой не е изпитвал дискомфорта на подутия корем. Понякога е достатъчно да хапнеш нещо съвсем и коремът ти става три пъти по-голям и болезнен.

Експерти споделиха с нас кои са храните, които са причина коремът ви да се подува и каква е причината да се получава така.

Вероятно всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал със ситуация, в която дори от малко парче храна стомахът бързо ще се надуе като балон, сякаш е изял цял тон с храна.

Диетолозите смятат, че това е заради факта, че сте яли несъвместими храни или зеленчуци и плодове, които предизвикват повишено образуване на газове. За да не изпаднете в неприятна ситуация, ви съветваме да сте максимално внимателни с консумацията на следните седем храни.

Коя храна дава най-много енергия?

Гледайте какво ядете:

• Хляб и сладкиши от първокласно пшенично брашно. Изработено от рафинирани и напълно обработени зърна, брашното е напълно нездравословно. То може да ви навреди, като надуе корема ви.

• Газирана вода. След пиене на газирани напитки газовете се натрупват в стомаха. Понякога дори се появяват киселини. Тези усещания ще бъдат с вас от 1 до 3 часа, освен ако не вземете специално лекарство за метеоризъм.

• Пържени продукти. Крилца, картофи, кюфтета и други лакомства трябва да бъдат забравени. Това е нездравословна храна, наситена със сол, канцерогени и други добавки. От тях страда не само черният дроб, но и целият стомашно-чревния тракт.

Лекар: Само 1 лъжица от тази храна ще ви набави необходимото количество калций за деня

• Извара или кисело мляко със сладко. Според диетолози не трябва да се комбинират сладки конфитюри и консерви с протеинови храни. За стомаха тази комбинация е една от най-трудните: докато протеините се разграждат бавно, сладкото вече започва да ферментира. В резултат на това в стомаха започва да работи шумен мотор.

• Сладолед. Неведнъж сме писали, че това е истинска захарна бомба. Освен това продуктът се усвоява от стомаха за много дълго време, особено ако съдържа лактоза.

• Грозде. Друг продукт, който е тежък за смилане. Предизвиква повишено газообразуване в стомаха и провокира подуване на корема в 90 процента от случаите. За това е виновна фруктозата, която е част от гроздето и кората, която е трудно смилаема от стомаха.

•  Зеле. Прясното зеле винаги причинява подуване. Но има добра новина: ако продуктът се консумира с копър, тогава няма да има вредни последици.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес