Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 витамина, от които косата расте светкавично бързо

22 август 2024, 10:03 часа

Повечето жени си мечтаят за дълга, здрава и красива коса, но всичко това е обвързано със сериозна поддръжка. Разбира се, винаги можете да подпомогнете процеса, ако знаете как правилно да се храните. Днес ще обърнем внимание на 5-те витамина, които подпомагат растежа на косата, както и подобряват нейната структура.

Кои са витамините, правещи чудеса с косата ни?

Ето ги и витамините:

Още: Искате шикозна коса? Яжте пъдпъдъчи яйца

Витамин А

Този витамин е важен за растежа на всички клетки в човешкото тяло. Именно той отговаря за производството на себум, който на свой ред овлажнява пълноценно скалпа и поддържа косата здрава и красива.

За да си го набавяте в задоволителни дози, трябва да включвате в менюто си спанак, моркови, сладък картоф и тиква.

Витамини от група В (особено Биотин)

Още: Трик с фолио, който моментално ще превърне небрежната коса в разкошна грива

Този витамин спомага за растежа на косата. Ако си го набавяте ежедневно, косата ви ще е много по-устойчива на накъсвания. Храните, в които присъстват витамини от група В, са яйца, ядки, бобови растения.

Витамин С

Това е един от най-мощните антиоксиданти. Подпомага производството на колаген, който е важен за здравината на косата. За да си го набавяте, трябва да консумирате цитруси, киви, ягоди, чушки.

Витамин D

Още: Въпреки че е лято: Сериозни причина, поради която не трябва да спите с мокра коса

Този витамин има важна роля при образуването на нови космени фоликули. Ако е в недостиг, може да се наблюдава косопад или накъсване на косата. Сиренето, черният дроб, зърнените храни и млякото са важни за набавянето му.

Витамин Е

С него се подобрява кръвообращението в скалпа и наред с това се стимулира растежа на косата. Важно е да се консумират бадеми, авокадо, мазни риби и спанак, ако искате да си го набавяте.

Нужно е да проявите търпение, преди да забележите видими резултати, тъй като всяко тяло е различно и ефектът варира.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес