Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 навика, които увреждат червата ни

21 април 2022, 18:00 часа

Здравето живее в стомаха ни и това не са празни приказки. Ефективният метаболизъм и преди всичко доброто състояние на чревната микробиома определят защитните сили на нашето тяло. Определяйки ефективността на имунната система, те влияят на качеството ни на живот. Ето кои навици са вредни за червата.

Навици, които вредят на червата

1. Нискоабразивни диети

Според диетолози разумната диета е включването на пет порции зеленчуци и плодове в менюто. С акцент върху първото и – не на последно място – всеки ден, а не от време на време. Растенията съдържат естествени фибри, които подобряват метаболизма и чревния транзит. Важно е поради недостатъчното снабдяване с фибри да няма задържане на токсини, отлагания и ненужни метаболитни продукти в червата.

При хора на постна диета (меню с ниско съдържание на фибри) подобна ситуация може да премине в хронично състояние, което ще доведе до нарушаване на чревната микробиома и нарушаване на имунитета. Това ще понижи нивото на жизненост и ще влоши хода на много жизнени функции.

Навикът да се яде бял хляб, бял (почистен) ориз и тестени изделия от бяло брашно също допринася за забавяне на чревната перисталтика и нарушаване на чревния микробиом.

За да имате здрави черва - яжте този плод всеки ден

2. Твърде много захар в диетата ви

Това е втората, често срещана и сериозна грешка, която води до влошаване на състоянието на червата и нарушаване на естествената им бактериална флора. А получаването на излишна захар изобщо не е трудно. Става дума и за всички заместители и еквиваленти на захарозата. Един от най-често използваните заместители на захарта в хранително-вкусовата промишленост е по-евтината захар – глюкозо-фруктозен сироп. Вредна за чревния микробиом е всякакъв вид захар (бяла, тръстикова, кафява) и нейните заместители, включително мед и подсладители.

В каквато и форма да е "маскирана", захарта е място за размножаване на патогени в червата. Насърчавайки растежа на вредни бактерии, това означава, че те могат да имат предимство пред здравословната естествена флора на червата. И това е лесен път към множество метаболитни проблеми. И не само метаболитни.

Излишната захар в диетата означава по-висок риск от възпаление в червата, което е свързано с по-голяма вероятност от развитие на възпалителни заболявания на червата и ракови лезии в дебелото черво.

3. Месната диета

Месото е трудно смилаем продукт, особено червеното. Месните храни остават в храносмилателния тракт по-дълго, като допринасят за възпаление и увеличават риска от рак. Най-опасни за здравето са мазните ястия, които се основават на червени меса. Съдържащите се в тях наситени мастни киселини отслабват организма и нарушават работата на червата.

Признаците, които издават проблем с червата

4. Цигари и алкохол

И алкохолът, и никотинът са внимателно проучени от учените. Техните заключения са ясни. И двете субстанции разрушават тялото и нарушават повечето жизнени процеси.

Алкохолът, както беше обсъждано много пъти, допринася за цироза на черния дроб. Разгражда мозъчните клетки и значително увеличава риска от рак. Различни видове рак на хранопровода, стомаха, черния дроб, панкреаса и дебелото черво. Алкохолът нарушава и естествената чревна флора и има отрицателен ефект върху чревната перисталтика.

5. Антибиотици и други лекарства

Както казва народната мъдрост: "едни лекуват, а други вредят". Невъзможно е да се намери лекарство без странични ефекти.

Антибиотичната терапия винаги е огромно предизвикателство за червата, следствие на което може да бъде микоза на стомашно-чревния тракт, а често и на гениталния тракт. Ето защо, когато се използва антибиотик, е необходимо да се използва едновременно и пробиотик, за да се засили здравословната чревна флора.

Не само антибиотиците влияят негативно на състоянието на червата. Сред лекарствата, които увреждат червата, има силни болкоуспокояващи, лекарства, използвани за лечение на депресия и други психични заболявания, антидиабетни лекарства и други.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес