Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Търсеният от САЩ заради Сирия българин бил прилъган, за да бъде арестуван

11 април 2018, 22:56 часа • 4776 прочитания

Доста интересна ситуация – двама следователи са говорили с майка ми с твърдение, че съм участвал в катастрофа и заради това отидох в полицейското управление в Добрич. Това каза нашумелият заради опита да бъде екстрадиран в САЩ Желяз Андреев – заради нарушаване на американски санкции спрямо сирийската авиокомпания Syrian Air. Санкциите включват забрана за продажба на части с двойно предназначение за сирийската авиокомпания, като това се отнася до американски юридически лица или юридически лица, опериращи на американска територия.

Пред "Шоуто на Слави" Андреев уточни, че не знае как стоят нещата, когато си издирван с "червена бюлетина" от Интерпол. Той бил в София, когато двамата следователи отишли при майка му и разбрал на следващия ден за това, когато се прибрал в Добрич, откъдето е родом, за Великденските празници.

След това Желяз отишъл да се изясни в РПУ-то и там бил задържан. Добър ден, не си участвал в ПТП, арестуван си, иронизира Слави Трифонов. Андреев добави и, че неговият адвокат бил допуснат веднъж до него през първото денонощие от задържането му за 72 часа, а в следващите 48 часа не била позволена втора среща – защото били празници, според МВР, по думите на Андреев. Той каза и, че в ареста са се отнасяли добре с него като цяло.

Желяз потвърди, че историята му е започнала още преди година и нещо, след като негов приятел видял, че собствениците на бившата фирма, за която е работил - AW Tronics, са съдени. Двамата с приятелката му Милена Здравкова видели в сайта на американското правосъдно министерство, че всъщност и Андреев може да е застрашен.

През октомври миналата година Желяз и Милена са разбрали отново какво се случва – че двамата братя-собственици на AW Tronics са получили присъди. Надувах му главата, но той не ме слушаше, коментира Милена.

По 8 часа на ден говорех с клиенти, подчерта Андреев. Той уточни, че работата му била да предлага части за авиационния сектор, които компанията му твърдяла, че държи на склад. Като него в компанията били още 20-тина души.

Какво следва

По думите на Милена, ако съдът реши Желяз да бъде екстрадиран, ще има възможност на само едно обжалване – във Варненския окръжен съд. Милена добави и, че в обвинението на прокуратурата, което се използва като основание да бъде задействана процедурата по екстрадиция, има текст, според който Желяз е бил на американска територия и е нарушавал санкциите срещу Syrian Air. Това не е вярно, той дори за виза не е кандидатствал, възмути се Милена и посочи, че има достатъчно електронна вътрешнофирмена комуникация, която го доказва.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес