Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радан Кънев изключи подкрепа за кандидат за президент на ГЕРБ

22 август 2016, 09:00 часа • 2324 прочитания

Не е реалистично Реформаторският блок да подкрепи кандидат за президент на ГЕРБ. Не може ГЕРБ да си изкара слогана за изборите, но не и кандидата и да работим заедно. ДСБ е твърде далеч от ГЕРБ в сегашната политическа ситуация, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Не съм тук да анализирам малоумното поведение да си пуснеш слогана преди кандидата, добави Кънев. Той посочи, че Велислав Минеков, който се появи като кандидат на ДБГ, е поставил като условие да се скъса окончателно с ГЕРБ, за да се кандидатира официално за президент. Президентът не е кмет, категоричен е Кънев, според когото избирателите на Реформаторите искат да няма слугинаж към ГЕРБ. Президентът не прави чешмички, шадраванчета – той е там, за да е коректив. Президентът налага вето на калпави закони, а в България те са много, каза Радан Кънев пред Нова телевизия.

Според Радан Кънев и Минеков, и Гроздан Караджов, и Трайчо Трайков имат своите шансове като кандидати за президент на Реформаторския блок. Убеден съм, че ГЕРБ за момента нямат кандидат за президент, добави той. За мен важното е дали ще има силен кандидат, който може да даде този образ – да защити националния интерес вътре и извън страната в момент, в който правителството ни се гъне изключително много и се „навежда”, заяви Кънев. Според него не може да си член на най-силната икономическа общност в света и да действаш така – да се навеждаш, защото духа много силно, беше тезата на Радан Кънев. Той посочи, че през февруари тази година Гърция си издейства НАТО да патрулира гръцко-турската граница. Защо да не стане това и по българо-турската граница – ясно е каква е линията на българския премиер. Тя е „натискат ни, поддаваме се” – затова трябва силен президент, разви тезата си Кънев.

На директен въпрос дали Трайчо Трайков и Гроздан Караджов „са конкурентни на президентския пазар”, Радан Кънев отговори, че въпросът е друг – дали имат качествата да бъдат президент. Кънев е категоричен, че това е така.

Доста скандално Радан Кънев определи кандидата на левицата ген. Румен Радев за човек, използвал армията, за да гради политическа кариера. Кънев нарече генерала „оня Радев”.

Относно изгорелите тютюневи складове в Пловдив, Кънев посочи, че не му е известно да има и едно осъдено лице за умишлено увреждане на паметници на културата. Огромният въпрос е дали ще се разплете престъплението – нямаме причини да сме оптимисти, каза лидерът на ДСБ. Според него Вежди Рашидов изобщо не се интересува от паметниците на културата. Кънев не е оптимист и защото правната ни система не търси „поръчителите” при такива случаи. Ще бъде разкрит някой, който за 500 лева е разсипал нафтата и е драснал клечката. Българската прокуратура няма очи за поръчителите, които са под чадър – държавното обвинение не ги вижда, добави Кънев. Две трети от българското общество иска прокуратура по румънски модел, три четвърти от политиците не искат - защо? Нещата може да се променят само с промяна на политиците, каза Кънев, според когото и 44-тото Народно събрание няма да успее да направи тази промяна.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес