Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първанов говори за един отбор с ДПС за президентските избори

16 май 2016, 08:30 часа • 1365 прочитания

Най-важният въпрос е кой ще спечели президентските избори. С тези думи лидерът на АБВ Георги Първанов буквално свали картите в политическо отношение и отговори поне в този аспект защо се изтегли от управлението.

Не крия, че има три-четири имена за кандидат за президент. Първанов отказа да потвърди дали той ще се кандидатира за държавен глава, защото имал „твърде добра коалиционна култура”. На форума на АБВ гостуваха ВМРО, „Гергьовден”, ДПС, които „се включили предпазливо” – правим един отбор, бяха думите на Първанов.

Пречка ли е Конституцията за кандидатура на Първанов – според него ставало въпрос за последователни мандати, а не за два мандата изобщо. Може да бъда избиран до края на света, съгласи се бившият президент. Нямам желание да се кандидатирам, имам лични амбиции, но това е различно от политическото решение, продължи обаче лидерът на АБВ пред Нова телевизия, който бил постигнал много, докато беше президент. Бих искал да се боря да съм президент, в рамките на президентска република, при сменена Конституция, заяви Първанов. Ще обявим кандидатите на АБВ за президент и вицепрезидент преди ГЕРБ, обеща той.

Първанов беше попитан и дали е вярна информацията от страна Осман Октай, че се е скарал с Бойко Борисов, защото човек на Борисов в Конституционния съд блокира възможността Георги Първанов пак да стане президент. Осман Октай може да лъже много забавно. Не сме се виждали от месеци с Бойко Борисов – всичко това е тюрлюгювеч, измислица за жълтите вестници, подчерта бившият президент. Първанов подчерта и, че нямало разногласие в редиците на АБВ за напускането на властта – бърка се политическия тон и коректността с позицията на партията, смята той.

На бившия президент му беше припомнено, че при подаването на оставката си пред Министерския съвет Ивайло Калфин каза буквално: „Ще ми липсва работата, защото това правителство работи за държавата, не за партии”. Има липса на диалог, настоя Първанов. Не върви работата в половината от министерствата, сигурен е бившият президент. Можем да спорим по тълкуванията на всяка дума на Калфин, каза Първанов и посочи, че кабинетът не е добър заради министрите на отбраната, на здравеопазването, на външните работи, на вътрешните работи дори. На въпрос защо тогава година и половина АБВ стои в управлението, Първанов отговори, че настоявал през цялото това време за смени.

По темата „Енергетика” лидерът на АБВ изтъкна, че добив от Черно море в размер на 4-5 млрд. кубични метра ще ни задоволят потребностите, а от „Южен поток” сме щели да имаме половин милиард лева такси, а „Белене” щял да вкара 15 млрд. лева инвестиции. По-добре ли е ядреното гориво да се изхвърля в България, а не в Русия? Никой не може да отрече колко добро е сътрудничеството между България и Русия в ядрената енергетика. Аз осигурих диверсификацията на доставките на газ, похвали се сам Първанов. Той не пропусна да припомни как Даниел Митов бил на щат към САЩ. Правителството стои, защото няма силна алтернатива - АБВ ще се опита да направи такава алтернатива, подчерта Първанов.

По темата "БСП" бившият президент се държа предпазливо и подчерта изрично, че Корнелия Нинова не е негов кадър - за разлика от Сергей Станишев и Михаил Миков. Няма вечни приятели, има вечни интереси - ще изчакаме внимателно, обеща Първанов, според когото е грешен сценарият на сблъсък между ляво и дясно за президентските избори.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес