Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон убедително води на президентските избори във Франция

07 май 2017, 18:20 часа • 3584 прочитания

Френският кандидат за президент Еманюел Макрон убедително води на днешния втори тур от изборите в страната, предаде белгийският вестник „Соар“. Изданието се позовава на собствени анкети.

Оттам съобщават, че основателят на движение „Напред!“ получава близо 60% от гласовете на французите, но не уточнява колко печели лидерът на партия „Национален фронт“ Марин льо Пен.

По-рано вестникът, цитиран от БГНЕС, обяви, че Макрон побеждава Льо Пен и във вота в отвъдморските територии на Франция.

Междувременно стана ясно, че до 65.30% достигна избирателната активност на днешния втори тур от президентския вот във Франция към 17:00 ч. местно време (18:00 ч. българско време).

Публикуването на прогнози и резултатите от екзитпола от избирателните секции във Франция е забранено от закона преди края на гласуването. Нарушението се наказва с глоба в размер на 75 хиляди евро. Въпреки това медиите на съседните страни, включително Белгия, Швейцария и Германия, традиционно публикуват данните от собствени проучвания.

Припомняме, че пускането на бюлетина ще е възможно до 20:00 ч. местно време. Избирателната активност на 23 април достигна 77,8 на сто и се очаква днес да бъде още по-висока. Към 12:00 ч. местно време днес тя възлизаше на 28,23%.

За сигурността по време на вота са мобилизирани 50 000 полицаи, подкрепяни от 7000 войници от антитерористичната операция "Сентинел". Това са първите избори във Франция, провеждани под висока степен на опасност, предвид последните терористични нападения страната.

Новият президент на Франция ще се закълне пред народа най-късно до 14 май, поемайки властта от Франсоа Оланд. Настоящият лидер отказа да се кандидатира за втори мандат, след като отбеляза рекордно нисък рейтинг през първия. 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес