Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой ще влезе в Европейския парламент - първи прогнози от Брюксел

01 март 2019, 15:00 часа • 4518 прочитания

Европейската народна партия (ЕНП) ще спечели най-много места в следващия Европейски парламент, сочат първите специализирани прогнози за развитието на европейските избори в края на май, които Европейският парламент почва да публикува регулярно. Първото обновление беше в средата на седмицата – 27 февруари, след това нови данни ще бъдат публикувани на всеки две седмици, а когато дойде месец май – ежеседмично.

По отношение на българското представителство, прогнозите сочат равенство на първо място между ГЕРБ и БСП – по 6 евродепутати. ДПС е с двама, коалицията "Демократична България" е с един, а "Воля" е също с един. Досега нито една листа с кандидати на посочените в проучването български партии не е официално обявена.

Иначе след сегашното обновление ЕНП печели 181 места от общо 705 в парламента (бел. ред. - вече са извадени местата на Великобритания). Логично втори са европейските социалисти (ПЕС), със 135 места. На трето място е АЛДЕ, със 75 депутати.

Интересен е развоят що се отнася до графата "други". Там влизат нови политически формации, които, според сегашните данни от проучванията на общественото мнение, са в състояние да получат места на следващите избори. Прогнозите за техните места са поставени в категория "други", тъй като те в момента те не са част от нито една от политическите групи в ЕП и не са членове на Европейска политическа партия.

Изборите за нов Европейски парламент (сегашният спира работа на 18 април) ще се проведат от 23-ти до 26-ти май в цяла Европа, като конкретната дата зависи и от националните изборни традиции във всяка държава-членка на ЕС. Последната държава, която ще "затвори" изборния процес, е Италия – в 22:00 часа централно европейско време на 26-ти май.

Нито едни от анкетите, използвани за пресмятането на прогнозираните места,не е била поръчвана от Европейския парламент. Това са публично достъпни проучвания на общественото мнение, публикувани от ясно идентифицирани национални институти в отделните държави членки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес