Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

COVID лудост: Приятели на здравния министър пият антибиотици профилактично, от страх

10 ноември 2020, 08:38 часа • 7367 прочитания

На национално ниво нямаме никакъв недостиг на лекарства. Вероятно обаче се извършва реекспорт на лекарства. Внесъл съм законови текстове в парламента, до дни ще бъде забранено. Става въпрос за кортикостероиди, нискомолекулярни хепарини и антибиотици. Това излезе от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Основното ни притеснение е, че тече самолечение. "Имам много приятели, които имат силно заострено чувство за страх", подчерта Ангелов и като ги питал защо го пият антибиотици, след като не са клинично болни, отговорът бил от страх да не се разболее. И призна, че има хора, които купуват лекарства профилактично, в случай на нужда.

"Ако започне тази психоза да води действията на хората и се прехвърли в лечебните заведения, ще почне да става опасно", подчерта министърът. "Ние не знаем с кого общуваме и именно това незнание може да донесе заболяване", каза още той.

Натискът върху здравната система е изключително сериозен. Вчера в София е имало над 550 повиквания на "Спешна помощ". Броят на линейките, които са обслужвали столицата, е бил 40. "Въпросът е, че всеки, който почувства симптоми, търси помощ и това е човешко – той очаква да е в лечебно заведение", подчерта Костадин Ангелов пред Нова телевизия, но предупреди, че лекарите следват много строги протоколи при преценка кой случай е за болница и кой не е. Вчера само 35 от столицата са отишли в болница, други 200 са си останали на лечение вкъщи, обясни здравният министър.

Проблемът е един-единствен – липсата на лекари и медицински сестри. В тази ситуация най-важното е хората да останат вкъщи, да не се срещат с големи групи хора. Навсякъде липсва персонал – и в Германия липсват около 30 000 медицински сестри, колкото и в България, каза още Ангелов.

В рамките на 2 дни трябва да имаме отговор на въпроса дали антигенните тестове могат да са алтернатива на PCR тестовете. Ако са алтернатива, пускаме достатъчно количества тестове – в РЗИ-тата, в линейките, в поликлиниките, обясни Ангелов. Той добави и, че личните лекари искали да дават направление за тест по преценка, но има вече разбиране това да е за антигенни тестове. Но за целта трябва да има анекс към рамковия договор между НЗОК и Българския лекарски съюз. Готова била и системата за електронни направления, по думите на проф. Ангелов.

Хронични болните пациенти, които имат нужда от продължително лечение, не са спрени, увери здравният министър. Той отрече и, че "Ремдесивир" е за "избрани" пациенти. И даде пример със случай, нашумял през Нова телевизия – директорът на Първа градска болница не е подал заявка за "Ремдесивир" пред РЗИ. Логистика е това, настоя министърът. "Не всеки пациент с коронавирус трябва да получава "Ремдесивир" – има строги показания, има странични ефекти", подчерта Ангелов.

Здравният министър се ядоса и на информация, че в болница в Бургас - "Маджуров", искала 700 лв. за прием на пациент, защото клиничната пътека от 1200 лева не стигала дори "само за антибиотика".

За финал Ангелов коментира предложението на управителя на частната МБАЛ "Света София" д-р Христо Мазнейков. Ангелов обясни, че е говорил с него, но той казал, че трябвало да бъдат намерени лекари и медицински сестри. "Обсъдихме този въпрос - към настоящия момент има достатъчно легла, обезпечаваме ги с лекари и сестри, но нямаме възможност да пратим лекари и сестри в болницата на д-р Мазнейков. Ако той предложи лекари и сестри, със сигурност ще се възползваме", каза министърът.

Още: "Черна статистика: 106 души починали след заразяване с коронавирус за денонощие"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес