Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

40 нови случая на коронавирус у нас, 865 са общо заразените

18 април 2020, 08:06 часа • 8451 прочитания

40 са новозаразените за последните 24 часа с COVID-19, а общо 865 са случаите България, увеличението е с 4.8%, активните случаи са 671. Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса, по време на сутрешния редовен брифинг.

Ген. Мутафчийски съобщи, че има две новозаразени деца - на 2 месеца в Бургас и на 9 години от старозагорското село Паничерево, което е настанено в Старозагорската болница. В селото има 13 установени случая на коронавирус.

От новозаразените 15 случая са в София – в „Пирогов“ двама, във ВМА - двама, болница "Света Анна“ - един, амбулаторни са 10. Във Видин са девет случаите, в Стара Загора – пет, в Бургас – четири, в Хасково - три, Благоевград, Габрово, Русе и Сливен - по един.

От медицинския персонал са 69 случаите. Има девет нови случая. Във Видин са трима и общият брой на заразените медици там е девет, което е наложило затварянето на неврологичното отделение поради липса на персонал. Неврологичните случаи се насочват към Лом. В Хасково има трима заразени медици, във ВМА и „Пирогов“ – по един, както и в Бургас един.

Излекувани са 153 души – 96 мъже и 57 жени. Средната възраст е 48 години. Излекуваните деца са осем. Починалите са 41 души, като жена на 74 години от МБАЛ "Велико Търново" е новият случай. От думите на генерал Мутафчийски стана ясно, че жената е имала придружаващи заболявания. 

На въпрос какво се случва, ако се напусне столицата с такси, ген. Мутафчийски призова да не се разглеждат толкова частни случаи, като се позова на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

По отношение на столичните квартали "Факултета" и "Филиповци" началникът на Щаба посочи, че ситуацията там се следи, като вчера до обяд напрежението се е успокоило. Ген. Мутафчийски поясни, че полицията продължава да изпълнява служебните си задължения на място. Относно защитните средства, генералът припомни, че маските трябва да се ползват както от полицаите, така и от всички останали граждани.

На въпрос как ще се разхлабват мерките у нас след кризата, ген. Мутафчийски потвърди, че има разчертан план и се следи внимателно какви са тенденциите в света, за да може Щабът и правителството да си сверят плановете. Проф. Мутафчийски поясни още веднъж, че мерките в България са либерални в сравнение с някои други страни.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес