Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Скъпи Григор, стой далеч от България!

24 септември 2024, 07:00 часа • 863 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

 

Скъпи Григор, 

Измина седмица от едно от най-големите спортни събития, случвали се някога на българска земя. Събитие, организирано от теб, за България. Направи всичко възможно да доведеш у нас най-успешния играч в историята на тениса и един от най-великите спортисти въобще. Даде възможност на българите да се докоснат и до теб, и до него. Двамата сътворихте шоу, каквото надали някога ще се повтори. И вместо това събитие да ни обедини, се случи точно обратното - раздели ни. Вместо да ни вдъхне позитивизъм, ни направи още по-негативни. Защото не тенисът, а омразата е национален спорт у нас.

В деня след мача цялата държава се интересуваше от следния въпрос - защо един диджей не е е пуснал музикален поздрав на Новак Джокович. Едни го подкрепиха: чалга не можело да се пуска, та дори и по желание на най-великия тенисист. Други го осъдиха: как така няма да изпълни желанието на Джокович? За какъв се мисли - за по-голям от Ноле? Кой въобще е този диджей Мартен, питат стотици потребители в мрежата, надпреварвайки се кой ще напише по-оригинален коментар. Изложили сме се пред целия свят, като не сме пуснали хита на Камелия. От другата страна им опонират, че точно обратното - показали сме на света, че имаме ценностна система. И че в тази държава чалга не се толерира - не и в спортна зала. Нищо, че в същата тази спортна зала има повече концерти, отколкото спорт.

И от всичките десетки хиляди коментари нямаше и един за самия мач между Джокович и Димитров. Всъщност имаше няколко, а те бяха от типа, че мачът бил скучен и двамата тенисисти били големи актьори. Нима някой е очаквал, че демонстративен мач може да има състезателен характер? А някой да обърна внимание на всички различни начини, с които Григор и Новак опитваха да зарадват българските фенове? Раздаваха автографи преди, по време и след събитието. Обръщаха се към феновете, говореха с тях, дадоха възможност на толкова много деца да се докоснат до тях и да помечтаят един ден да станат като тях.

Григор Димитров и Новак Джокович

А за мисията на това събитие някой обели ли дума? Най-голямата новина от мача между Григор Димитров и Новак Джокович бе, че събраните средства от събитието ще отидат за деца в неравностойно положение. Защо никой не коментира тази благородна кауза? Защо това не се превърна в тема номер 1 в държавата? Ще ви кажа защо: защото на българина думата "благотворителност" звучи скучна. Тя не поражда омраза, а както вече стана дума, омразата е националният спорт в тази държава. Без омраза няма никакъв смисъл да се пише коментар във Фейса. Благотворителността обединява, а ние искаме да се разделяме - постоянно, по всяка тема. И да се обиждаме, защото само това ни кара да се чувстваме на място, в нашия национален спорт.

Ето ви и новината, която вероятно малцина са прочели, затрупана от стотиците други "новини" около диджея, Камелия и чалгата: благотворителното събитие на Григор събра 500 000 лева. Всички тези пари ще отидат към инициативи на фондацията на Григор Димитров за подобряване на живота на деца в нужда в България. Кауза, подкрепена от Джокович. Гришо, който често е сочен, че не прави нищо за България, набра 500 000 лева от един мач, за да помогне на български деца. Докато тези, които го обвиняват, че не е българин, не са си мръднали пръста да помогнат и на едно дете в нужда.

Като споменах фондацията на Григор Димитров, колко от вас са чували за нея? Знаехте ли, че Григор развива благотворителност у нас от години? Знаехте ли, че Григор, на когото уж не му пука за България, отделя непрестанно от личните си средства, за да помага на деца в неравностойно положение? Ако не сте чули, това вероятно се дължи на скромността на Григор, който никога не е искал да изпъква и да се бие в гърдите, че помага. Гришо предпочита да го прави тихо, без да го раздухва. Както бе и в най-тежките ковид времена, когато болниците изнемогваха, а фондацията на българския тенисист ги снабдяваше с първокачествена медицинска апаратура.

Григор Димитров и Новак Джокович

Докато Григор се опитва да помага всячески на България, българинът не спира да го плюе. Григор Димитров бил провал - това му се казва след почти всяка загуба. Загуби ли, Гришо автоматично става провален тенисист. И със слаба психика. Ако се съберат всички коментари за "слаба психика", Григор ще излезе спортистът с най-нестабилно психическо състояние в целия свят. Всяка загуба на Григор винаги се обяснява от "специалистите" с това, че нямал психика. Това му го казват българи, биещи жените си и смятащи това за нормално. Това му го казват и българи, чиято физическа активност през деня се свежда до това да отидат от дивана до хладилника за поредната бира и обратно.

Освен че не е постигнал нищо в тениса, Григор често е обвиняван и за това, че не играе за България. В масовия случай никой няма идея кога и къде Гришо трябва да играе за България. Но важното е да напишем коментара, че Гришо не играе за България и че не е никакъв българин. Нищо, че на всеки един турнир срещу името му стои България. Нищо, че на всеки един турнир носи българското знаме със себе си, носи и българския герб на ракетата си.

Григор не играел за България заради пари: това е една от абсурдните опорки на родните "анализатори". Представяте ли си тенисист, който е изкарал близо 30 милиона долара от наградни фондове (и сигурно още толкова от спонсори), да го интересува да изкара още някой друг лев повече? Горе-долу това се внушаваше и за Димитър Бербатов във футбола, и за Матей Казийски във волейбола. Това, което обединява тези трима български спортисти, е, че са еднакво мразени от българския народ. И тримата са наричани "предатели".

Григор Димитров

Обединява ги обаче и нещо друго, останало скрито от полезрението на много от техните критици: че те знаят как да отстояват позициите си. И когато не са съгласни с управлението на любимия им спорт у нас, трябва да го покажат с всички средства - понякога и с цената да не играят за България. Никой така и не се запита защо Григор се отдръпна от Купа Дейвис. Дали пък не се случва нещо с федерацията по тенис? Или точно обратното: не се случва нищо. Къде са останалите български тенисисти? Защо българският тенис е в застой, докато един от най-успешните играчи в света е българин? И как Българската федерация по тенис използва този изключителен коз, че играч като Григор е българин? Ще ви отговоря - никак.

Тези въпроси обаче не са интересни на българина. Те са твърде скучни: какво значение има как се управлява българският тенис? Там не става въпрос нито за чалгата на Джокович, нито за новото гадже на Гришо. По-лесно е да се каже, че Григор няма психика и че е предател, защото не играе за България. А за мача с Ноле в София - как се изложихме с този диджей, не е истина... Срам да те хване, че си българин. Да го махат този диджей, че и без това е никому известен. Или пък да му свалим шапка, задето не пусна "Луда по тебе".

Завистта и омразата са дълбоко напоени в българската народопсихология, а това се потвърди за пореден път покрай мача на Григор и Джокович. Огледайте се: всеки мисли злото на другия. Това храни българина. Тук не любовта, а омразата е това, което ни дава сили. Не е важно на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле.

Затова, Григоре, стой далеч от България. Тази държава не те заслужава и никога няма да оцени това, което си ѝ дал.

 

С уважение и с извинение от името на цяла България, 

Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": Гонзо започна чистката в БФС, но ще я завърши ли?

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес