Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Точките 15,30, 40 са минало! Тенис легенда призова за промени в правилата

19 септември 2024, 17:02 часа • 539 прочитания

Тенис легендата Били Джийн Кинг заяви, че не може да понася сегашната система за точкуване и би искала тя да бъде опростена. Понастоящем тенисът се оценява по изключително уникален начин: играчът трябва да отбележи четири точки, за да спечели гейм, но геймът трябва да бъде спечелен с две или повече точки.

Време е за промени в тениса 

Съдиите по тенис също използват различна терминология в своята система за точкуване, като резултатът от една точка се нарича "15", две точки - "30", три точки - "40" и четири точки - "гейм". Така че, ако двама играчи имат равенство 40-40, участникът трябва да спечели още две точки, за да спечели подаването. Играта, завършила при равенство 40:40, се нарича "дюс", а точката, спечелена след това, се нарича "предимство".

Поредната точка след предимство печели играта. Първият, който достигне до шест гейма, печели сет, а сетовете обикновено се играят на принципа най-добър от три или най-добър от пет. При наличието на всички тези правила и норми играта е изключително объркваща за новите фенове на спорта - затова Кинг се надява на промяна в системата за точкуване в близко бъдеще.

Били Джийн Кинг

"Премахнете 15, 30 и 40 в тениса!"

В социалните мрежи американската тенисистка написа: "Хората ме питат постоянно за бъдещето на играта, която всички обичаме, и какво бих променила в нея, ако можех. И така, ето моите мисли. Някои от тях може да ви изненадат." След това тя сподели видеоклип, в който цитира как би променила спорта в частност.

В него тя казва: "Не мога да понасям точкуването - мисля, че е по-трудно да се привлекат нови хора в спорта, особено млади хора. Мисля, че трябва да се отървем от 15, 30, 40, игра. Трябва да имаме 1, 2, 3, 4. Ако трябва да спечелите с две точки, тогава при 3:3 направете две поредни точки или каквото и да е друго.

Тенис резултат

Но да се отървем от играта 15, 30, 40." Кинг отбеляза също, че играчите трябва да имат и име и номер на фланелката си, за да се подпомогне популяризирането им, както и че трябва да има еднакъв брой сетове за мъжете и жените универсално.

Понастоящем на състезанията от Големия шлем като Уимбълдън, Откритото първенство на Австралия, Откритото първенство на САЩ и Ролан Гарос мъжете играят три от пет сета, докато жените - две от три. 

Днес стартира Laver Cup, където първата българска ракета Григор Димитров ще срещне чилиец на старта.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес