Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станислас Вавринка разплака Новак Джокович и цяла Сърбия

21 януари 2014, 14:30 часа • 74294 прочитания

Трети пореден мач на Голям шлем и трети пореден в пет сета - но този път Станислас Вавринка успя да победи своя кошмар Новак Джокович. Втората ракета на Швейцария спечели с 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7.

Шокът беше изключително голям и то заради начаина, по който Джокович завърши мача - той направо го подари в решителния момент. При 8:7 гейма в петия сет и сервис за Джокович, се стигна до 30:30. Тогава Вавринка направи ретур с рамката на ракетата, който се скъси много, Ноле стигна топката, но в опита си да върне скъсен диагонал той извади много в аут. Последва много силен и хубав сервис на сърбина, Вавринка върна балонен удар и когато беше просто въпрос на рутина Джокович да завърши волето, Ноле показа колко неудобно се чувства на мрежата и прати топката много в аут от най-чистата възможна позиция.

Подвигът на Вавринка означава прекъсване на един куп рекорди на Джокович - той имаше 25 поредни победи на Australian Open, имаше и 14 поредни победи срещу Вавринка. Имаше и 14 поредни участия на полуфинал на турнирите от Големия шлем - второто най-добро постижение след рекорда на Федерер, както и 28 поредни победи след края на миналогодишния US Open. През миналата година Вавринка загуби в Мелбърн от Ноле с 10:12 в петия сет в изключителна драма, но сега успя да си отмъсти по възможно най-сладкия начин.

Определено сега помогна и един чисто психологически момент – Вавринка започна да сервира първи в петия сет, т.е. след преминаване на 5:5 гейма за него щеше да е достатъчно да пробие, за да затвори мача, докато ако Джокович пробиеше, то щеше да му се наложи да спечели и сервис гейм, за да вземе мача.

Приликите с титаничния мач от миналата година обаче не свършват дотук - в началото на частта, точно както и миналата година, първи проби тенисистът, който сервираше втори - в случая това беше Джокович, а миналата година беше Вавринка. Мигновено обаче Станислас върна пробива, точно както и Ноле преди година. Именно това се оказа едно от многото малки камъчета, които наклониха везните в полза на швейцареца. Друго такова камъче беше, че при 2:2 гейма Стан The Man, какъвто е прякорът на Вавринка, спаси с ас шанс за нов пробив за Ноле.

Иначе мачът започна с огромно превъзходство на Ноле, който набързо проби два пъти Вавринка и затвори първия сет за 6:2. В тези минути Вавринка изглеждаше крайно зле на корта, крайно неуверен. Сетът пасив обаче като че ли го успокои и швейцарецът заигра на високо ниво, започна да вкарва много първи сервис и неутрализира най-силното оръжие на Джокович - ретура. От 2:2 в третия сет до 1:0 в четвъртия Вавринка взе пет поредни гейма, с които показа ясно, че може и ще се бори докрай за победата. Ноле все пак вдигна нивото и спечели четвъртата част, като го стори с пробив в седмия гейм, дошъл след изоставане от 0:40, но това се оказа недостатъчно. Истината е и че Джокович днес беше доста под нивото си на ретур и това позволи на Станислас да печели повече лесни точки в своите сервис геймове.

Успехът за Вавринка означава, че на полуфинал той излиза срещу Томаш Бердих. Това е съвсем реален шанс за някой от двамата да стигне до финал, като за швейцареца той би бил първи в кариерата на Голям шлем. Бердих вече има един в сметката си - на "Уимбълдън" през 2010 година, когато загуби безславно с 0:3 сета от Рафаел Надал.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес