Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спортен психолог: "Чалгарят" Григор знае ограниченото българско мислене и не плаща данък обществено мнение

19 септември 2024, 16:07 часа • 6703 прочитания

Спортният психолог Теди Ангелова коментира актуалната тема от последните два дни, свързана с Григор Димитров и Новак Джокович. Двамата изиграха фантастичен демонстративен мач, но в центъра на вниманието попадна моментът, в който Джокович си пожела да му пуснат песента на Камелия - "Луда по тебе".

Диджеят на събитието не го стори, а това раздели обществото на две. Някои изразиха мнение, че диджеят е постъпил правилно, защото това е чалга, докато други смятат, че това е неуважение към Ноле който е един от най-великите тенисисти в историята. Според Теди Ангелова хората, които наричат двамата "чалгари", всъщност носят чалгата в себе си под една или друга форма.

Ето какво пише спортният психолог Теди Ангелова във Фейсбук:

"Григор Димитров и Новак Джокович танцуваха, пяха и се забавляваха заедно с певицата Камелия в Софийско заведение, след като направиха невероятно шоу на корта, с цел благотворителност. Да, Гришо и Ноле се забавляваха на чалга!

Днес социалните мрежи и интернет пространството, по цял свят, говори за тях. Разбира се, тук, в демократичната ни родина, спектърът на емоции и реакции е изключително пъстър. От велики шампиони и личности, до велики безсрамници... От искрена радост и усмивки, до прословутото "Цъ, цъ, цъ!", последвало от възмутено клатене на глава...

От психологическа гледна точка е много интересно.

Всички ние виждаме света и го възприемаме на база това, което носим в душата си. Точно както книгите са огледала, по същия начин всяка една ситуация/случка/пост/снимка в живота за нас е като огледало, в което може да се огледаме. Това, което предизвиква в нас, е това което носим в себе си, без значение дали го осъзнаваме на рационално ниво или не.

Хората, които най-много съдят и се възмущават от другите, са тези, които най-остро съдят и се възмущават от себе си.

Нали знаете хубавата българска поговорка:

Крадецът вика: Дръжте крадеца!

Григор Димитров, Новак Джокович, Камелия

Тези, които претендират, че са много праведни, могат да излъжат (евентуално) останалите, но не и себе си. В днешно време, най-често, хората се опитват да бъдат "праведни" показно - в социалните мрежи. Тези, които се опитват да демонстрират морал и поведение пред останалите, демонстрират чисто и просто фалш.

Тези, които са най-смели зад телефоните и компютрите си в раздаването на морал, в критикуването, в обидите, в заплахите, са тези, които най-много ги е страх и най-много завиждат.

Били "чалгари", танцували на чалга! Да, могат да се забавляват! Да, могат да си го позволят, защото имат толкова големи топки, колкото цяла България и Сърбия взети заедно. Те са абсолютно наясно, че това ще обиколи света. И точно заради това будят възхищението ми още повече. Особено Григор! Защото той е наясно с ограниченото ни българско мислене. И е над нещата! Не плаща данък обществено мнение.

Хората, които виждат "чалгата", просто я носят душата си под една или друга форма.

Григор и Новак са великани в световния спорт. Освен милионите деца и възрастни, които вдъхновяват по цял свят да играят тенис, да бъдат спротсмени, да полагат усилия, да живеят по-здравословно, и двамата помагат на още хиляди хора да живеят един по-добър живот. Помагат на хиляди деца в неравностойно положение, помагат със собствени средства, когато държавите им отказват да помогнат на нуждаещите се. Ако тръгна да изброявам всичко смислено и полезно, което са направили, може би ще напиша цяла книга по темата.

Ето нещо за Джокович от последните дни, което ме впечатли. Децата му нямат телефони. Това само по себе си показва нивото му на осъзнатост и ценностите, които изповядват като човек. Знам, че е трудно за много хора да го разберат...

Ако се вгледате в нещата, които Джокович и Григор правят, начинът, по който живеят (този, който е публично известен) и се опитате да приложите 1/100 от тях в собствения си живот, гарантирам ви, че животът ви ще се подбори многократно - здравето ви, самооценката ви, взаимоотношенията ви с хората, финансите ви, с една дума - всичко.

Но това изисква усилия, и смелост. А хората като цяло не обичат да полагат усилия. Предпочитат да са "компетентни разбирачи" от дивана. Критикуването, съденето, обидите, завистта са присъщи на слабите и страхливите."

КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА: Да пуснеш ли на Джокович или да не му пуснеш?

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес