Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 20 години превъзходство на "Голямата тройка": Младите отново доминират в Шлема

10 септември 2024, 16:49 часа • 1057 прочитания

В продължение на десетилетия феновете на тениса бяха свикнали на доминацията на Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович, които обираха титлите от Големия шлем. "Голямата тройка" зададе стандарт, като години наред рядко някой успяваше да ги победи, за дад триумфира на голямата сцена. Феновете се питаха кога ли това ще приключи, след като тримата завоюваха общо 66 "мейджър" титли от 88 издания в периода между Уимбълдън 2003 и US Open 2023.

Краят на една ера: За първи път от 30 години "Голямата тройка" не триумфира в Шлема

И ето, че тази година никой от тях тримата не записа името си сред шампионите на най-важните турнири. Федерер сложи край на кариерата си през 2022 година, докато Надал се бори с контузии вече повече от година, а Джокович намери топ форма само за Олимпийските игри в Париж, където спечели олимпийската титла. Така той сбъдна една огромна своя мечта, но силите му не стигнаха за повече.

Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович

Синер и Алкарас поемат щафетата от "Голямата тройка" 

От началото на сезона изгряващите през миналите години звезди - Яник Синер и Карлос Алкарас доказаха, че вече са готови да поемат щафетата. И за първи път от 1993 година насам всички четири турнира от Големия шлем бяха спечелени от тенисисти на 23 или по-малко години. Преди 31 години Джим Къриър (22 години и 5 месеца) печели Откритото първенство на Австралия, Серхи Бругерта (22 г. и 4 месеца) триумфира на Ролан Гарос, Пийт Сампрас (21 г. и 10 месеца) е шампион на Уимбълдън, а 3 месеца по-късно и на US Open.

През настоящия сезон 23-годишният Синер се поздрави с успех в Австралия и САЩ, докато Алкарас триумфира на Уимбълдън и Ролан Гарос на 21-годишна възраст. По този начин италианецът стана първия играч от 1977 насам, който печели първите си две титли от Големия шлем в една и съща година - нещо, което дори Федерер, Джокович и Надал не успяха да постигнат.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес