Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причините: Защо Гришо загуби мача за титлата в Стокхолм?

21 октомври 2024, 16:04 часа • 4682 прочитания

Българската звезда в тениса Григор Димитров не успя да спечели титлата в Стокхолм, след като отстъпи на американеца Томи Пол с 4-6, 3-6 на финала на надпреварата. Това бе четвърти финал за Гришо през сезона, като той преследваше и десета титла в кариерата си, но не успя да отговори на играта на Пол.

Не е до психика - защо Григор Димитров загуби от Томи Пол?

И докато в мрежата се появиха коментари от сорта на "момче, нямаш психика и т'ва е", то трябва да се отбележат и няколко по-обективни причини за загубата на Димитров. А първата от тях се появи 18 часа преди началото на финала, когато Григор стигна до труден обрат срещу Талон Грикспор на полуфиналите.

Умората от тежкия полуфинал с Грикспор си каза думата

В събота вечер Гришо игра тежък двубой с Грикспор, продължил 2 часа и половина. Той трябваше да показва реакция, след като загуби първия сет с 2-6, за да вземе следващите две части със 7-5, 6-4. Продължителният мач доведе Григор до ръба на силите му, а това си пролича и на другия ден.

Григор Димитров

Томи Пол бе значително по-свеж от Гришо

Още в началото на финала се видя, че Григор Димитров е уморен. Той се движеше мудно по корта, не излъчваше обичайната за него свежест, а след някои разигравания спираше да си поеме въздух - нещо, което се вижда рядко в поведението му. От другата страна пък Пол бе непоклатим и изглеждаше така сякаш дори не се запотява и след най-тежките разигравания.

Пол пречупи Григор на втори сервис

Освен физическото превъзходство, Пол имаше предимство и по още няколко критерия. Американецът бе изключително агресивен на ретур при втори сервис на Григор, като българинът спечели едва 36% от разиграванията на второто му подаване. Това принуди Гришо да рискува още повече на втори сервис, което пък доведе и до четири двойни грешки в мача.

Томи Пол е бивш номер 1 при юношите, като е продукт на американската школа. Именно затова и играта му се характеризира с това да взима топката възможно по-рано и да играе възможно по-напред, притискайки опонента. Той е специалист на твърди кортове, тъй като е израснал на такава настилка и е очаквано да играе по-добре спрямо по-многопрофилни тенисисти като Григор.

Григор Димитров

Томи Пол очевидно си бе написал и "домашното" преди мача с Григор, като имаше адекватен отговор на коварния бекхенд слайс на българина. Американецът хитро сменяше посоките в най-подходящите моменти, за да контролира разиграванията - нещо, което не всеки съперник на Гришо съумява да прави толкова добре.

Освен това трябва да се отбележи, че Томи Пол демонстрира страхотна форма през целия турнир, като не загуби нито един сет и изигра само два тайбрека, а следващият най-близък сет бе 6-4. Той спечели пет от осемте си сета в турнира с поне 6-3 или по-голяма разлика.

ОЩЕ: След финала в Стокхолм: Какви са шансовете на Григор за финал и във Виена?

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес