Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": Най-великата победа на Григор Димитров (ВИДЕО)

26 август 2024, 07:00 часа • 3537 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

Най-успешният тенисист на България Григор Димитров стартира тази седмица 14-ото си поредно участие на US Open - един от четирите турнира от Големия шлем. Именно на Откритото първенство на САЩ идва и навярно най-великата победа в кариерата на Гришо.

Победата на Григор Димитров, която е над всички останали

Григор Димитров може да се похвали с девет титли и рекордно трето място в световната ранглиста. В Големия шлем пък българинът има по един полуфинал във всеки от четирите мейждър турнира. Друг важен момент са победите на Григор над "Голямата тройка" в тениса - Джокович, Надал и Федерер.

Григор Димитров

Как Григор обърна Роджър Федерер на US Open

Димитров може да се похвали с победа срещу всеки един от тримата големи. Само срещу един обаче успехът идва на най-голямата сцена - в Големия шлем. През 2019-а Григор успява да победи легендарния Роджър Федерер на US Open, за да се класира за исторически първи полуфинал в надпреварата.

Пътят на Гришо до 1/2-финалите на US Open изглеждаше невъзможен, след като само година по-рано българинът бе отпаднал още в първия кръг. Той влезе в турнира под номер 79 в световната ранглиста, което закономерно му осигури труден жребий. Но и свободата, че няма какво да губи.

Григор Димитров и Роджър Федерер

"Бейби Федерер" най-после побеждава Федерер

Роджър Федерер успява на два пъти да поведе в резултата в сетовете. При 2:1 сета за швейцареца изглежда, че Гришо трудно може да обърне развоя, тъй като българинът рядко успява да се измъкне от такива ситуации. Той обаче вдига нивото си на игра и прави пълен обрат, за да спечели с 3:2 сета.

В последните геймове от мача на Григор му е трудно дори да следи резултата, тъй като е тотално обзет от емоции. Българинът изиграва един от най-силните си мачове - най-вече психически, за да успее да обърне един от най-великите играчи в историята на тениса. Същият онзи играч, с който Григор е сравняван през почти цялата си кариера.

Димитров трябва да чака седем мача и повече от 6 години, за да победи един от идолите си. Българинът е в серия от шест поредни загуби срещу Федерер, когато успява да го победи в онзи паметен 1/4-финал в САЩ. Това е и последната официална среща между двамата, а три години по-късно Маестрото слага край на кариерата си.

ОЩЕ: Между големите шамари и една странна целувка: Дебютът на 20-годишния Григор на US Open (ВИДЕО)

Гришо отпада на 1/2-финалите, но си тръгва щастлив от САЩ

На 1/2-финалите Григор губи от руснака Даниил Медведев, който го побеждава в три сета, а с това и убива надеждите на цяла България за исторически първи триумф в Големия шлем. Въпреки това Димитров напуска САЩ щастлив - заради победата си над Федерер, а и заради това, че е успял да върне най-добрия си тенис след срива в играта му в последната година.

Победата на Григор Димитров над Федерер остава като най-голямата в кариерата му - и не може да се сравнява с нито един от деветте му спечелени финала. Нито пък с победите над Надал и Джокович, които не са в Големия шлем и не носят същия заряд, както емблематичния обрат на US Open.

Да обърнеш легендарния Роджър Федерер в Големия шлем и да го отстраниш на 1/4-финал в петсетов трилър: това няма как да е друго, освен най-великата победа в кариерата на Григор Димитров!

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА "ПАС КЪМ МИНАЛОТО": Човекът, който съсипа гордостта на Хитлер

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес