Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Григор Димитров без проблеми срещу Иван Додиг

01 май 2015, 18:55 часа • 7802 прочитания

Вбесяваща, но все пак двусетова победа успя да изкове първата ни ракета Григор Димитров срещу хърватина Иван Додиг – 6:4, 6:3 на четвъртфинал в Истнабул. Българинът показа брилянтни неща на корта, но и допусна немалко досадни грешки, с които опъна нервите всички ни. Утре, 2 май, Григор обаче ще го чака далеч по-сериозно препятствие на полуфинал – някой измежду клей корт специалистите Томас Белучи или Пабло Куевас.

Мачът стартира отлично за Димитров – бърз сервис гейм и 0:40 на сервис на Додиг. Хърватинът успя да стигне до дюс, след като и Григор помогна с две непредизвикани грешки, но веднага след това Димитров направи пробив, след изключително изпълнение на мрежата. Българинът обаче се отпусна по недопустим начин в гейма за затвърждаване на пробива и Додиг направи рибрейк. Въпреки това по-голямата класа на нашето момче бързо се прояви и той направи нов пробив, за 3:1, след хубава игра на мрежата и марков форхенд, който хърватинът нямаше как да върне.

Може би най-красивия момент в мача дойде в седмия гейм, когато Димитров, при 0:30 на свой сервис, изпълни прекрасен лифтиран лоб от бекхенд и препарира Додиг. Но точно в този гейм Димитров пак показа нестабилност и направи три непредизвикани грешки, заради които пак загуби аванса си от пробив. На всичкото отгоре при 5:4 и 0:30 на сервис на Додиг, Григор направи безумна грешка на празен корт, която влуди всички негови почитатели, но последваха два разстрелващи форхенда – по правата и диагонала, с които Димитров проби за трети път и взе сета с 6:4.

Във втория сет Димитров стабилизира представянето си на сервис, като за три гейма на начален удар даде едва една точка на Додиг, а и го проби на 15 за 3:1. В този отрязък на мача българинът особено ефективно използваше контрапиета, а на ретур стоеше стабилно. При 4:2 гейма за нашето момче обаче се сети за моментите на колебание и буквално се самопроби с комбинация от твърде дефанзивна игра и брутална грешка от форхенд при оголена права. Ядосан сам от себе си, Димитров веднага пак проби, след невероятен печеливш ретур от бекхенд по правата, а след това затвори срещата на свой сервис, макар пак да направи глупава грешка от сечен бекхенд при 15:15, която обаче не се отрази – 6:3.

По-рано днес световният номер две и поставен под номер едно в схемата Роджър Федерер победи трудно с 2:1 сета испанеца Даниел Химено-Травер – 7:6 (3), 6:7 (5), 6:3. На Федерер му се наложи да вдигне нивото на игра, след като изпусна 0:40 при 5:5 гейма във втория сет и трябваше на свой ред да спасява 0:40 в първия гейм на третия сет. Швейцарецът, обаче, разнообрази играта си в точните моменти и не позволи изненада, като проби в осмия гейм, след като наниза четири поредни точки при 40:15 за испанеца. Така Федерер излиза в другия полуфинал срещу Диего Шварцман.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес