Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва основен ремонт за близо 2.5 млн. лв. на детска градина в Стара Загора

23 август 2024, 12:18 часа • 986 прочитания

Започна машабен ремонт на Детска градина № 66 „Детски рай“ в Стара Загора. Символичен старт на строителните дейности по обновяването дадоха днес двама от зам.-кметовете на Община Стара Загора - арх. Мартин Паскалев и Надежда Чакърова.

Ремонтът на детското заведение с въвеждане на мерки за енергийна ефективност е на обща стойност 2 499 179.27 лв. с ДДС. Фирмата изпълнител е „ЕЛИНА АД“ ЕООД – Стара Загора. Срокът за реализация е от 240 календарни дни, считано от датата на подписване на акт образец 2, която е 8 август 2024 г.

ОЩЕ: ВиК успокои: Нивото на яз. "Копринка" няма да доведе до воден режим в Стара Загора

Освен от двамата заместник-кметове, Община Стара Загора бе представена още от инж. Лариса Иванова, директор на Дирекция „Строителство“ и ръководител на проекта.

От страна на фирма „ЕЛИНА АД“ ЕООД присъстваха управителят Галина Нефтянова, както и Сава Нефтянов, Милен Владев и Николай Милушев. На церемонията бяха още директорът на Детска градина № 66 „Детски рай“ Силвия Стоянова, представители на педагогическия колектив, на медиите, родители и граждани.

Водосвет за здраве и успех на начинанието отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещенослужители от Стара Загора. „Нека Божията помощ с всемилостива десница бъде върху всички вас и върху всички, които ще се трудят тук, за да може в добро здраве, радост и удовлетворение да се извърши обновлението на тази детска градина“, благослови владиката.

ОЩЕ: Община Стара Загора вече официално е сертифицирана да работи с BG-Alert

„Радвам се, че се събираме за пореден път, за да дадем началото на този дългоочакван ремонт“, обърна се към присъстващите зам.-кметът с ресор „Устройство на територията, строителство и безопасност на движението“ арх. Мартин Паскалев. Той изрази надежда след близо година да бъде открита изцяло обновената база с прекрасна нова среда, която децата на Стара Загора да ползват с удоволствие и радост. „Пожелавам на колегите строители успешен строителен процес и работата да върви гладко. Ще работим в добро партньорство, както винаги досега. Честито още веднъж!“, обобщи арх. Паскалев.

„Днес Община Стара Загора отново прави голяма крачка в своите неизменни приоритети за обновяване на образователната инфраструктура“, изтъкна зам.-кметът Надежда Чакърова, чийто ресор е „Образование и младежки дейности“. „Както наскоро кметът Живко Тодоров обяви, над 30 млн. лева ще бъдат вложени в обновяване и осъвременяване на образователната инфраструктура в Стара Загора. Убедена съм, както и всички ние от Община Стара Загора, че процесът ще е изключително успешен, разчитайте на всякакво съдействие така че тази градина да стане съвременна образователна детска градина, в която децата на Стара Загора да бъдат възпитавани в модерни, съвременни условия“, отбеляза още г-жа Чакърова.

Ремонтни дейности ще бъдат извършени както в двора на ЦДГ № 66, така и в самата сграда. Предвидено е да се изгради едноетажен физкултурен салон в западната част на вътрешния двор. Външните стени на сградата, както и фасадата, ще се топлоизолират, В източния вътрешен двор е предвидено изграждането на амфитеатрално разположени места за сядане с конструкция от метални профили. Ще бъде изграден и асансьор на северната фасада отвъд. Децата ще се радват и на 4 нови детски площадки. Всяка от тях ще бъде обособена като самостоятелна и отделена от останалите площадки чрез зелени площи и живи плетове. Предвидена е подмяна на ударопоглъщащата настилка на една от съществуващите детски площадки, изграждане на нови алейни връзки и частична подмяна на асфалтовата настилка.

Докато трае ремонтът, малчуганите от Детска градина № 66 ще бъдат пребазирани в детски градини № 4 ,,Бреза“ и № 35 ,,Свобода“.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес