Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВиК успокои: Нивото на яз. "Копринка" няма да доведе до воден режим в Стара Загора

23 август 2024, 12:15 часа • 653 прочитания

Язовир „Копринка“ няма отношение към водоснабдяването на Стара Загора, обявиха от ВиК.

Няма да има режим

Нивото на водоема не оказва въздействие и няма да доведе до въвеждане на режим на водоснаснабдяването в областния център, гласи още съобщението.

Още: След сушата: Водата в язовирите намалява, но не критично

Язовир „Копринка“ никога не е бил водоизточник за питейно-битови нужди. Водните запаси на съоръжението се използват единствено за добив на електрическа енергия и за напояване на земеделски площи.

Град Стара Загора се водоснабдява от: шахтови кладенци „Ръжена“ и „Ягода“; тръбни кладенци „Зимница“, които в момента не се ползват поради реконструкция на тласкател Ягода-Зимница; дренажни водохващания „Дунавци“; тръбни кладенци „Кольо Ганчево“ и каптажи „Горен“ и „Долен Беш бунар“.

Снимка: Община Казанлък

Водната криза у нас

По-рано този месец стана ясно, че водата в язовир „Копринка“ е спаднала до около 25%. Количествата се очаква да достигнат критично ниски нива в средата на август, съобщи Нова ТВ преди седмици. Именно тогава водолази ще се спуснат по стената, за да се направи опит да бъде ремонтиран единият изпускател. Той е аварирал преди три години.

Още: Критично ниски нива на язовирите в Централна България: Масови протести заради безводие

Припомняме, че редица общини минаха на воден режим, а в Смядово имаше и частично бедствено положение.

Ден след като служебният премиер Димитър Главчев разпореди на няколко министри да изготвят спешни мерки за справяне с водната криза в страната, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе среща на своеобразния щаб. Тя е била между министрите на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова, на околната среда и водите Петър Димитров, на енергетиката Владимир Малинов и на икономиката и индустрията д-р Петко Николов. Какво е решено - припомнете си: Ремонт и строителство на нови водоеми: Държавата обяви мерки срещу безводието.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес