Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Увеличиха такса смет в Казанлък

19 декември 2019, 12:05 часа • 5565 прочитания

Общинският съвет на Казанлък прие предложението на администрацията за увеличаване на такса битови отпадъци. За Казанлък от 2 тя става 4 промила върху данъчната оценка на имота, а за останалите населени места промилите от 3 стават 6. 

Общо за дейностите по сметосъбирането, сметоизвозването, депонирането на отпадъците и издръжката на общинското звено трябва да се съберат 6 175 447 лева. Увеличаването на таксата ще позволи да се покрият и отчисленията на тон депониран отпадък към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 1,425 милиона лева трябва да плати общината за 2020 г. на екоминистерството, а тази сума най-голямото перо в план-сметката на общинското предприятие по чистота.

С част от средствата за такса смет Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ ще обнови техниката се, ще работи за повишаване на качеството на извършваните услуги по чистота, ще провежда информационни кампании за разделно събиране на боклук и за сепариране на боклука за намаляване на количеството на депонирания отпадък, с което ще се намалят и заплащаните отчисления.

На разширено заседание на Председателския съвет на общинския съвет представителите на всички политически групи са решили, че разходите на предприятието трябва да бъдат колкото приходите и да не се налага дефицитът за дейностите - около 1,5 милиона лева, да не се покрива от бюджета. 

В община Казанлък такса смет не е променяна от 2012 насам. Макар увеличението й да е минимално на фона на други общини, то е наложително, защото за осем години разходите на предприятието са нараснали с 240 на сто - от 2,297 милиона на 5,096 милиона лева. С приемането на решението ще позволи по-безболезнено да се преодолее поетапното увеличение на таксата в близките години с промяна на законодателството през 2021 г. Тогава се очаква промяна на принципа на  заплащането на таксата и се очаква да се плаща на човек от домакинство според количеството генериран боклук.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес