Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стара Загора е с най-ниски данъци сред големите общини

12 януари 2023, 10:38 часа • 3234 прочитания

Съпоставка между данъците в Стара Загора и другите големи общини в България е направил кметът Живко Тодоров. Целта, както става ясно от неговия пост, е да обори тезата, че жителите на общината, която той ръководи, плащат най-високи данъци в страната.

„Веднага прави впечатление, че данък сгради в Стара Загора е най-нисък. Най-ниски са и данъците върху наследството, върху даренията и възмездното придобиване на имущество в града ни. Такса смет за гражданите е сред най-ниските в страната, а за бизнеса е с най-нисък размер от големите общини. Още повече, данъчните оценки в повечето от тези градове са по-високи от нашите“, посочва градоначалникът.

За сравнение данък сгради, на чиято основа се изчислява и такса смет, в Стара Загора е 1,45 промила. За сравнение в Столична община този налог е почти 1,88, във Варна и Русе – 2, в Пловдив – 1,8, а във Велико Търново – 2,5.

„При данъка за моторни превозни средства има общини, които на по-ниските киловати са с по-нисък размер, но това в повечето случаи се компенсира при колите с по-голяма мощтност и при екологичния компонент. Когато има факти, не може да има лъжи“, обобщава Тодоров.

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес