Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова наредба за управление на отпадъците приеха в Казанлък

28 януари 2020, 18:10 часа • 1195 прочитания

Изцяло нова наредба за управление на отпадъците на територията на община Казанлък приеха на заседанието си днес общинските съветници. Документът е съобразен с европейското законодателство и с изискванията на Закона за управление на отпадъците. Той допълва и някои специфики за общината. Сред тях е определянето на правомощията на кмета за изграждане на системи за разделно събиране на битовите отпадъци, за управление на биоразградимите отпадъци, на излезлите от употреба гуми и моторни превозни средства и други видове отпадъци. В наредбата са дадени по-големи правомощия на кмета и при изготвянето на Общинската програма за управление на отпадъци, както и дали общината сама да изгражда системите за управление на неопасни отпадъци или тази дейност да се предостави на лицензирани фирми.

В документа са описани задължения на Кмета на общината, на фирмите, които ще управляват отпадъците, както и правата и задълженията на физическите и юридическите лица, генериращи отпадъци. Разширен е разрешителният режим от страна на общината за превоз и депониране на изкопни земни маси и строителни отпадъци. Въведени са разрешителен режим за лицата, извозващи строителни отпадъци на частен терен, и някои облекчения за гражданите, които отделят и депонират минимални  количества строителни отпадъци при домашни ремонти.

За първи път задължават контролните органи да правят планови проверки на документацията за управлението на отпадъците на различните фирми, които работят на територията на общината, рециклират, сепарират, събират и оползотворяват отпадъци. Според наредбата контролните органи получават допълнителни правомощия за извършване на планови или внезапни проверки.

Уточнени са случаите, при които санкциите се налагат от кмета на общината или от директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). В зависимост от вида на нарушенията и кой е нарушителят - физическо или юридическо лице, санкциите, определени от Закона за управление на отпадъците, са различни - от 300 и до 4000 лв., а за други нарушения на наредбата, които не съставляват престъпления, физическите или длъжностните лица се наказват с глоби  от 500 до 3000 лв., а за юридическите лица или едноличните търговци имуществените санкции са от 1000 до 6000 лв. 

Наредба N 23 задължава кмета на общината да популяризира различните инициативи по отношение на управлението на отпадъците и въвежда задължително провеждане на разяснителни кампании или на акции за събиране на едрогабаритни отпадъци, стари елктроуреди, дрехи и други битови отпадъци с активното участие на гражданите.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес