Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казанлък почете Емануил Манолов 

07 януари 2020, 13:51 часа • 5400 прочитания

С изпълнение на „Хубава си, татковино!“ казанлъчани се поклониха пред паметта на големия български композитор Емануил Манолов по случай 160-годишнина от рождението му. На Маноловата могила в парк „Тюлбето“, където е събирал учениците и хористите си за представления, днес се намира неговият паметник. Наблизо е и гробът на композитора. Десетки представители на културните среди в Казанлък се спомниха творчеството на Емануил Манолов, който е свързан завинаги с този град. Той е оставил в българската музикална история много детски и хорови песни, създава първата, макар и незавършена, българска опера „Сиромахкиня" за продължилия му само 42 години живот. Операта му е изпълнена за първи път в Казанлък, последните години от живота му са свързани с легендарния „23 пехотен Шипченски полк“, на който е бил капелмайстор.

„Емануил Манолов не е родом от Казанлък, но заради всичко, което ни е завещал в творчеството си, спокойно мога да кажа, че той е наш съгражданин. Поклон!“, каза пред присъстващите заместник-кметът Драгомир Петков.

За годишнина беше открита информационна табела за композитора, която да предава паметта за него на бъдещите поколения. Честванено е организирано от Община Казанлък, Клуб „Орлица“ към Туристическо дружество „Орлово гнездо“, Народно читалище „Искра - 1860“ и Общинска библиотека „Искра“.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес