Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Карибски пирати" и кукери играха заедно на карнавалните игри в Павел баня (СНИМКИ)

27 февруари 2023, 10:39 часа • 3735 прочитания

Навръх Сирни Заговезни (26 февруари) кукерската група на Павел баня и компанията на "Бригада" отново впечатлиха стотиците гости и жители на старозагорския курортен град, предава репортер на Actualno.com.

Зрителите видяха традиционните изпълнения на т.нар. "старци", облечени в пищни костюми, характерни за региона. Месеци преди празника в кукерските семейства се провежда старателна подготовка за празника, като се преглежда пълния комплект от облеклото - маската и дюзените с хлопките, дървената сабя (наречена "калъчка"), разноцветните кърпички, които се навързват по ръцете и маската.

По време на карнавала към групата на старците се включват и допълнителни персонажи и образи като булка, младоженец, девер, циганин, който носи кросно, циганка, която носи дете от парцали - според народното поверие то притежава магическа сила за здраве и плодородие. 

Чрез кукерските ритуали човекът в миналото се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високи ще израснат земеделските култури, колкото по-далече се чува железния звън на хлопките и звънците, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове и болестите.

Дългоочаквано за всички бе изпълнението и на компанията на местния бизнесмен Николай Христов, който спази традицията да организира постановка на сцена от известни филми. Тази година те се спряха на филмовата поредица "Карибски пирати" и по впечатляващ и мащабен начин представиха истински пиратски кораб, който акостира на площада в Павел баня.

Самият Христов бе в ролята на главния герой - капитан Джак Спароу.

Галерия: Ивайло Илиев/Actualno.com

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес