Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До края на 2020 година трябва да заработи европейски киберцентър за защита (СНИМКИ)

12 април 2019, 17:27 часа • 840 прочитания

“Няколко са програмите за увеличаване на нивото на киберсигурност. Има на разположение 2 млрд. евро и в рамките на програмата “Хоризонт 2020” и на нейния наследник “Хоризонт Европа”. С това бюджетът за киберсигурност се увеличава с 50%”, заяви в Стара Загора еврокомисарят, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество, Мария Габриел, която участва в работата на форума „Киберсигурност и фалшиви новини”.

До края на 2020 - началото на 2021 г. трябва да заработи европейски киберцентър, който да функционира на базата на национални, за да може не само да се осигурява киберзащита, но и да се предприемат изпреварващи действия. Във всяка област на Европа трябва да се изградят дигитални иновационни хъбове, а “Стара Загора дава голяма заявка за новаторство и за много енергия при изпълнението на такъв проект” според Габриел.

Фалшивите новини са инструмент за деморализиране, демонизиране на хора и институции също. Целта е да се създава подвеждаща информация, поднесена емоционално по няколко от темите, вълнуващи най-много хора - здравеопазване, чистотата на въздуха и водата, миграция“, заяви по време на лекцията си на форума еврокомисар Габриел. Тя обясни, че се работи за “създаване на баланс между свободния достъп до информация и общуване, както и стимулирането на информационните иновации”, но в същото време “трябва да се спазва принципът за истината и проверената информация”.

“Необходимо е да имаме фундаментални принципи - каквото и да правим в борбата с фалшивите новини, то трябва да става, уважавайки две от основните ни ценности - свободата на изразяване и правото на достъп до информация”, подчерта Габриел и обясни, че в тази битка най-важна е прозрачността на данните и носителите им. Друга важна стъпка в нея е изграждането на медийна грамотност на потребителите, за да отсяват достоверните източници на информация от фалшивите в общия информационен поток. Тя съобщи, че преди дни Европейската  комисия е създала в Брюксел система за ранно предупреждение за фалшиви новини по време на изборите за Европейски парламент.В работата на форума „Киберсигурност и фалшиви новини” се включиха над 100 души от правителствения и неправителствения сектор, представители на бизнеса и специалисти от областта на информационните технологии.

Анжелина Велчева
Анжелина Велчева Отговорен редактор
Новините днес