Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За съвместни дейности се договориха кметът на район „Възраждане“ и ректорът на МГУ

25 май 2021, 20:14 часа • 1882 прочитания

Днес имах удоволствието да се срещна с ректора на Минно-геоложкия университет (МГУ) „Св. Иван Рилски“ проф. д-р Ивайло Копрев. По време на срещата обсъдихме възможностите за партньорство между район „Възраждане“ и МГУ, което ще осигури връзка между образованието, икономиката, бизнеса и институциите, в това число и местната власт, съобщи кметът на район „Възраждане“ Савина Савова.

Проф. Копрев представил университета и възможностите, които предлага на младите хора за образование, развитие и реализация.

Минно-геоложкият университет съществува самостоятелно от 1953 г. За тези  68 години той се е утвърдил като учебен и научен център за подготовка на инженери по геоложки, минни и електромеханични специалности. Провеждат се фундаментални и приложни научни изследвания и се осъществяват всички форми за следдипломна квалификация. Доброто съчетание на една обща инженерна подготовка,  за която се грижат 165 висококвалифицирани преподаватели, с по-тясно профилирани знания и умения, дават възможности за реализация на завършилите университета в страната и в чужбина.

"Статистиката показва, че кадрите на МГУ получават 100% реализация на пазара на труда, а стартовите заплати на младите специалисти също са привлекателни – около 2000 лв. в секторите: енергетика, минно-добивна промишленост, екология, геология, геодезия и др.“, заявил проф. Копрев.

 

 

 От своя страна Савова представила възможностите на район „Възраждане“, в който се намират най-големите училища по брой ученици не само в столицата, но и в България.

„При нас са 91 НЕГ, 18 СУ, 32 СУИЧЕ, 30СУ, 134 СУ и техникуми, които са не само сред най-многобройните, но са и най-желаните сред учениците и техните родителите, заради високото качество на обучението, съвременната материално-техническа база и разбира се, заради професионализма на преподавателите и  управленските качества на техните директори. За експертите от МГУ районът е интересен и с минералния извор „Баталова воденица“, сочи кметът. 

Двамата с проф. Копрев обсъдили също предизвикателствата във връзка със „Зелената сделка“ и решенията, които предлагат експертите от МГУ за запазване на българската икономика.

„Предложенията им са екологични, безопасни и полезни за всички.  По време на срещата договорихме първите съвместни дейности, насочени към младите хора в района – учениците и техните родители“, допълва Савова.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес