Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Витоша е кауза": Отбелязаха 90 години от създаването на природния парк с нова чешма

26 октомври 2024, 14:48 часа • 394 прочитания

Нова чешма беше открита днес в местността "Бели брези" като част от събитията, отбелязващи 90-годишнината на Природен парк „Витоша“.

Кратката церемония събра пред Детския екостационар стотици приятели на планината, излезли сред чистия въздух  и природата в слънчевия есенен ден. Природен парк „Витоша“ е първият на Балканския полуостров и тази година с поредица от активности отбелязва своята 90-годишнина. 

Чешмата, която бе открита днес е изградена с помощта на Фондация „София – европейска столица на спорта“, чрез която Столична община осигури 11 500 лева за каптирането и градежа. По Споразумението за сътрудничество между Парка и Фондацията вече четвърта година се извършват дейности по рехабилитация и поддръжка на туристическата и спортна инфраструктура в планината. 

Още: Заради силния трафик на Витоша: Планинските спасители искат колите им да са със специален режим на движение

Снимка: Тодор Шабански

В краткото си приветствие към присъстващите инж. Севдалина Димитрова – директор на ПП „Витоша“, изтъкна значението на планината за софиянци и гостите на града, като отличи основните направления и приоритети в дейността на екипа на Дирекцията. Тодор Шабански от „София – европейска столица на спорта“ поздрави служителите на парка с юбилея и подчерта активностите, с които Столична община чрез Фондацията осигурява финансирането и подпомага рехабилитацията и поддръжката на туристическата инфраструктура в планината. След това двамата направиха символичното откриване с пускането на двата крана на чешмата. Преди това по случай юбилея днес бе организиран кратък поход от местността „Златни мостове“ до Детския екостационар „Бели брези“.

С финансиране от „София – европейска столица на спорта“ досега бяха възстановени други 11 чешми в Природен парк „Витоша“. Седем от тях са в местност „Златните мостове“, другите са при „Дендрариума“, „Планинишки ливади“ и музей „Мечката“. Те са обновени по Програмата за рехабилитация на туристическата инфраструктура, финансирана от "София - европейска столица на спорта". Целта е да се осигурят възможности за достъп до питейна вода и прохлада в летните дни и приятна разходка за всички обичащи планината.

Още: Витоша или Родопи - коя планина е по-висока?

Обновяването на чешмите и туристическата инфраструктура се извършва след подписано Споразумение между „София – Европейска столица на спорта“ и Природен парк "Витоша" и изготвяне на програма, която се финансира от Столична община. По програмата са възстановени както чешми, така и заслони, рехабилитирани бяха туристически алеи. Наред с това започна (и вече е завършено в долната и средна част на планината) цялостно премаркиране на туристически пътеки и вело трасета. “София – европейска столица на спорта“ обособи и пусна в действие първите две „шейни зони на Витоша – край х. Алеко и в местността Офелиите. Осигурено бе заснемането на придобилия в последствие огромна популярност документален филм „Един ден на Витоша” - той спомогна за набиране на средства за изграждане на площадки със сетове за спорт за хора в неравностойно положение на Игликина поляна, където бе позиционирана нова специализирана люлка за хора в риск. Съвместно с БФ колоездене бе изготвен проект и бе обособена „Маутинбайк зона“ край Меча поляна.

Фондация „София – европейска столица на спорта“ финансира издаването на Справочник, който обедини и представи всички възможности за спорт, отдих и почивка в планината Витоша. Автор на изданието е изтъкнатият български алпинист и преподавател в НСА Дойчин Боянов, който е посветил години в изследване и разработване на темата, част от дейността е с благотворителна и социална ангажираност. Книгата се радва на огромен успех и е уникална с информацията, която предоставя на туристи, спортисти, клубове и посетители. За първи път на едно място са събрани всички необходими данни, маршрути, техники, алгоритми, пътеки – цялата богата палитра от знания, помагащи ни да опознаем и опазим планината. По Споразумението бяха почистени и част от витошките езера от наноси и затлачвания.

Още: Кой е най-големият национален парк в България?

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес