Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вдигат 56-метрова сграда в Студентски град, визата е от 2022 г. (СНИМКИ)

22 август 2024, 15:54 часа • 2621 прочитания

Сграда с височина 56 метра, без да се смята „таванът“, ще изникне на ъгъла на Студентски парк в столичния „Студентски град“. Това алармира програмистът и блогър Боян Юруков, който работи с отворени данни.

Той се е натъкнал на издадена виза за строеж на сградата от 2022 г., подписана от тогавашния главен архитект на столицата Здравко Здравков. Кмет по това време бе Йорданка Фандъкова.

Междувременно е издадена нова градоустройствена заповед за отстраняване на нередности, но параметрите остават, пише Юруков.

Още: Ето кои фирми ще горят боклука на София

Точно срещу Joy Station, близо до УНСС

От документа става ясно, че високата сграда ще е близо до Университета за национално и световно стопанство (УНСС) – точно срещу популярното заведение и игрална зала Joy Station.

Блогърът публикува и 3D карта, на която се вижда съотношението в размерите на бъдещия строеж и останалите сгради в района.

Вижте всички документи, свързани с темата, в сайта на Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община.

Още: "Княжево" на протест в защита на вековна туристическа пътека на Витоша

Какво става ясно от документите?

Визата показва, че в района се планират сгради със смесено предназначение и с подземни гаражи. Имотите попадат в "Смесена многофункционална зона" по Общия устройствен план на Столична община. В тази зона няма горен праг за височината на строежите.

От останалите документи става ясно, че на 16 юли 2024 г. от НАГ е издадена заповед, с която е одобрен проект за работен устройствен план за "сграда със смесено предназначение". Заповедта е по постъпило искане на "ИВ ПРОВИЖЪН" ЕООД с управител Ивайло Панев - за строеж на високоетажна сграда и четири нива подземни гаражи.

Още: Схема за незаконно изхвърляне на строителни отпадъци в София: Изскачат любопитни имена и числа (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес