Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Терзиев няма да подпише ударната смяна на шефове в общински дружества

13 юли 2024, 12:57 часа • 3044 прочитания

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че няма да подпише решението на опозицията в Столичния общински съвет, с което тя смени шефовете на 6 ключови общински дружества.

Вместо това Терзиев ще върне доклада за ново обсъждане и гласуване в СОС. "Нека пак да си помислят дали втори път да ударят печат на това безобразие. Може пък да се промени нещо", каза той пред БНТ на 13 юли.

Още: Васил Терзиев: Няма да предадем града на една шайка разбойници

Смяната на директорите

Два дни по-рано СОС прие доклад относно обявяване на публичен избор за членове на съвети на директори и надзорни съвети на общинските търговски дружества „Център за градска мобилност", "Столичен електротранспорт", „Столичен автотранспорт“, "Метрополитен“, "Топлофикация София" и "Софинвест", внесен от общинските съветници Карлос Контрера от ВМРО и независимите общински съветници Севделина Петрова и Красимир Гълъбов (отцепили се от "Възраждане"). 

С доклада СОС смени ръководствата на шестте общински дружества, като единствено Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на "Метрополитен". "За" гласуваха 31 общински съветници, "против" - 29, "въздържал се" нямаше. ГЕРБ, БСП, ИТН и всички независими подкрепиха предложението.

Още: Иван Таков: Бонев и "Спаси София" искаха да феодализират транспортните дружества

Снимка: БГНЕС

ПП-ДБ-"Спаси София" преди това бяха предложили да се изготви процедура за прозрачен избор на ръководители на дружествата. Сега новоизбраните са временни шефове до провеждане на конкурс, но според ПП-ДБ-СС това няма да доведе до съществени промени, защото пак "тези хора" ще избират.

Още: Смяна на бордовете в 6 общински фирми: ПП-ДБ-СС видя "мръсна поръчка" на ГЕРБ и БСП

Терзиев ще се бори за прозрачни конкурси 

Това "афектира всички софиянци. Те гледат към кмета и към администрацията и питат какво става с "Топлофикация", защо ремонтите са некачествени. Отговорът е, че всички тези 6 дружества имат отношение към качеството на живот на всички софиянци и какво се случва с тези няколко милиарда на година, които минават през тези дружества - дали се инвестират за модернизация. Това са нашите пари. Имаме борба между два лагера - единият казва "ние не искаме да ги запазим" и това е изключително удобно", каза още столичният кмет.

"Едната група - Карлос Контрера и други защитници на доклада - твърдят, че сме били за запазване на текущите ръководства. Не е вярно, тъкмо обратното. Това, за което се борим, е в рамките на следващите 3-4 месеца да има прозрачни, честни конкурси, в които всеки един, който се интересува как са направени условията, да има пълна убеденост, че не са нагласени. Искаме най-добрите хора, независимо от политическа партия, или безпартийни, да бъдат надзор и управляващи на тези дружества, през които минават милиарди на година", каза Васил Терзиев.

"Другата група казва: "Не, ще ги сменим на тъмно". Водим дебати за доклад на стойност 2400 лв. За такъв доклад трябват 46 човека от общинския съвет да гласуват "за", за да мине. Обаче с 31 гласа минават доклади за тъмни назначения на хората, които ще управляват "временно" няколко милиарда ресурси и още няколко пъти по толкова активи. И временните стават постоянни, защото в онзи доклад една малка подробност е, че няма никакъв ангажимент за срок", опасява се кметът на София.

Още: Управлението на общинските дружества в София: Говори Васил Терзиев

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес