Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Съветниците бяха наясно, че са в нарушение": Вяра Тодева с контраатака към Столичния общински съвет (ВИДЕО)

16 февруари 2024, 08:19 часа • 2608 прочитания

"В интерес на гражданите на София е решенията на Столичния общински съвет да бъдат легитимни и да бъдат вземани по законовия ред, независимо от мнозинството."

Това коментира на брифинг пред журналисти областният управител на София-град Вяра Тодева. Припомняме, че вчера със своя заповед тя блокира избора на всички председатели на комисии в Столичния общински съвет заради неспазване установените процедури в правилника за работа на СОС по време на проведеното извънредно заседание на 8 февруари.

"Сред съществените процедурни решения са: извънредното заседание не е свикано по правилата, а самите общински съветници са наясно с това. Освен това не са предоставени материали на съветниците предварително, не е свикано по правилния ред, няма и качени материали на сайта на СОС", обясни Тодева.

Още: При разпределението на председателските постове в СОС стана гаф: Проф. Вили Лилков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

По думите й тя няма друг избор, освен да върне това решение на СОС, както и всяко следващо решение, което е атакуемо.

"Няма значение дали всички са били във залата, или не - това не ги извинява, а би било добре да се запознаят със собствения си правилник и да го спазват", обясни Тодева.

Ще има ли оставка?

По повод обвиненията от страна на столичните групи на БСП и на ГЕРБ към Вяра Тодева и исканата оставка от нея, заради "изпълнение на политическа поръчка", областната управителка поясни:

"Както знаете, областният управител има задължение да следи законността на взетите решения на територията на областта. Не чух нищо по същество за моето решение и мотивите. Считам, че Георги Георгиев от ГЕРБ, който е и бивш юрист и председател на СОС, трябва да ме подкрепи, че закона следва да се спазва", каза още Тодева.

 

Снимки: БГНЕС

Още: "Саботира СОС": Съветниците от БСП искат оставката на областния управител

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес