Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спаси София: Заради имотни сделки ли закриват трамвая в Лозенец?

12 април 2018, 10:07 часа • 4541 прочитания

Колелото на трамвай №6 в Лозенец се оказа частен имот. За това алармира гражданската организация "Спаси София" след направена справка в кадастъра. „Когато установихме, че апетитният имот, намиращ се в Южния парк и с големина над 2 декара, се е озовал в частни ръце, поискахме със заявление за достъп до обществена информация отговор от общината, кой и кога е позволил това да се случи. Вместо конкретика, получихме отговор, в който ни се заяви, че не били разбрали за кой имот питаме“, заяви Борис Бонев от "Спаси София" като допълни, че „увъртането от страна на общината създава сериозни съмнения за истинските мотиви зад явното желание на местната власт да ликвидира завинаги трамвая до Лозенец“.

От "Спаси София" припомнят, че трасето от "Петте кьошета" до кв. "Лозенец" е годно за експлоатация и може за дни движението на трамваи да бъде възстановено, каквото беше и обещанието на кмета Йорданка Фандъкова още преди две години и половина. „Ситуацията е много притеснителна – вече бяхме свидетели на десетки случаи, при които беше позволено строителство в зелени площи. Всички помним и казусът "Софияленд". Вече нямаме съмнение, че явно някой много си е харесал колелото на шестицата. Представете си какъв многоетажен блок с ексклузивна гледка към Южния парк би могъл да се построи", обясни Гергин Борисов от организацията.

Още на 6-ти март, по време на дискусия, инициирана от кмета на "Лозенец" Любомир Дреков, жители на квартала се обявиха категорично против намерението за премахване на трамвайното трасе и изразиха силна тревога, че ако това бъде допуснато, имотните апетити няма да подминат бул. "Арсеналски" и Южния парк. Тогава беше отправен ултиматум към общината трамваят да бъде възстановен най-късно до 10-ти април, като ако това не бъде сторено, жителите на квартала заплашиха с ефективни протестни действия. Във вторник даденият от лозенчани срок към кмета Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев изтече, като трамвайното движение не беше възстановено.

Активистите от "Спаси София" водят битка с общината за запазването на трамвайното трасе към кв. "Лозенец" от края на 2015 г, като тогава те събраха над 4300 подписа и организираха протест в защита на трамвая. „Призоваваме кмета и нейната администрация да преосмислят антитрамвайната си политика и да спрат систематичното унищожение на един от символите на София със 117 годишна история“, заявяват от "Спаси София". Те допълниха, че лицемерно звучат заявките на общината за борба със замърсяването и превръщането на София в зелен град, след като се закрива поредно автономно трасе на най-екологичния транспорт.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес