Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"София - град на златни колчета": ГЕРБ и Терзиев в задочен спор (ВИДЕО)

16 октомври 2024, 14:33 часа • 501 прочитания

Цената на пътната маркировка в София се оказа ябълка на раздора между кмета на София Васил Терзиев и депутата от ГЕРБ и бивш председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев. 

Твърдения за завишена цена

Въпросът за цената повдигна Георгиев в социалната мрежа. Твърдението му е, че боята за пътна маркировка в София е поскъпнала със 110% за 3 месеца. 

Той критикува местната власт, че месеци наред София е останала без договори за поддръжка на пътната маркировка заради бездействието на Васил Терзиев, както и че вместо да пусне открит конкурс Терзиев е дал директно цялата дейност на „Софинвест“ с процедура „инхаус“, за която ПП-ДБ-СС наричат порочна практика. ОЩЕ: Георги Георгиев: Боята за пътна маркировка в София е скочила със 110% за 3 месеца

Истината за цените за маркировки според Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев на свой ред отговори на обвиненията с обширен пост във "Фейсбук", наричайки ГЕРБ виртуози в това да създадат проблем и да обвинят друг за него.

"Наскоро бившият общински съветник, бивш председател на СОС, бивш депутат и настоящ кандидат за народен представител, падна до нивото на разпространител на неверни твърдения, в случая че сме завишили цените на маркировките в София, само за да се домогне до властови стол", коментира Терзиев. 

Той обяснява и каква е истината за цените за пътна маркировка в столицата според него.

"Предишното ръководство на "Софинвест" подаде цени по-ниски от тези, които получихме от настоящото. Настоящото е това, което ГЕРБ с икономическото мнозинство смениха бързо, без конкурс и сериозни аргументи, и взеха дружества с 3 млрд. бюджет на абордаж. Решение, което обжалваме. Това е същото дружество, което заради неотговарящ на изискванията член на борда е без лиценз за строителен надзор, а това означава, че спира изграждането на обекти в София.

Може ли, след като припомнихме тази история, ГЕРБ да отговорят: ние ли повишихме цените за маркировки или те със смяната на избрано от тях ново ръководство?", пита Терзиев. 

Столичният кмет обръща внимание още, че изборът на "Софинвест" за изпълнител се е случвал и преди, през 2022 г.

"Интересно е и друго — защо ГЕРБ твърдят, че "Софинвест" няма капацитет за извършване на дейността? Столична община има подписан документ, в който същото дружество, с новия управител, избран и с гласовете на ГЕРБ, твърди, че има капацитет да извърши дейността и че няма да превъзлага на трети страни изпълнението", отбелязва Терзиев.

"Затова ли толкова бързаха да сменят бордовете на общинските дружества? За да създават проблеми, които ние трябва да решаваме в предизборна ситуация? Спрете да превръщате града в заложник на неспособността си да имате визия за развитие, на собствените си политически интереси и започнете работа по решаване на дълго трупаните проблеми. Натрупани от вас самите! Дори и да ни пречите да работим спокойно, ние пак ще го правим с усмивка и с желание", добавя още в отговора си кметът Терзиев. ОЩЕ: Заради задръстванията в София: Изслушват извънредно Васил Терзиев в СОС

ГЕРБ продължават темата с обвинения за "златни" колчета и "златни" парапети

ГЕРБ реагираха на поста на Терзиев с нарочна пресконференция, като Георги Георгиев обърна внимание, че снощи по късна доба кметът е реагирал в една публикация в социалната мрежа, в която обаче не е отрекъл, че са сключени такива договори, нито е отрекъл, че не е обявил процедурите и в никакъв случай не е заявил, че има нова процедура, която ще тече. 

"Обвинява общинската компания, която му дава такава оферта. Пита се във въпроса - освен тази фирма, има десетки други в държавата, те ще се явят на конкурса, ако обявите такъв. Защо Терзиев и екипът му не обявяват - за да може да плащат двойно и тройно повече", заяви още Георгиев. 

Според него какво се случва оттук нататък, трябва да кажат компетентните органи. 

ГЕРБ продължиха темата с цените на маркировката, като я допълниха с обвиненията за "златни" колчета и "златни парапети". 

"Новото е, че София е градът на "златните" колчета и "златните" парапети. Три пъти по-скъпи по този договор, подписан от Терзиев, са антипаркинг колчетата, които виждаме в целия град. Три пъти по-скъпи същите тези колчета от 18.68 лв., те вече струват 51.34 лв. Това е усещането да сте в спасена, променена София. Годишно обаче общината полага около 4000 от тези колчета. Не стигат колчетата, нужен беше и златен парапет", коментира Георгиев. 

Става въпрос за рамка с колче, които спират пешеходците да пресичат и струват 82.60 лв. "Заварени цени, които от четири години се прилагаха в цяла София по време на ГЕРБ и г-жа Фандъкова. Васил Терзиев е сключил договор, по който цената е 182.28 лв. Сравняваме само публично достъпна информация, публикувана на сайта на Столична община. Дали това е просто неизгоден договор, дали това е недоглеждане и дали това е много тежка корупция, ще отговорят компетентните органи", пита още депутатът от ГЕРБ. ОЩЕ: Заради тежкия трафик и задръстванията: ГЕРБ-София иска обяснение от Терзиев (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес