Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смяна на бордовете в 6 общински фирми: ПП-ДБ-СС видя "мръсна поръчка" на ГЕРБ и БСП

10 юли 2024, 17:03 часа • 2445 прочитания

Ресорните комисии по инженерна инфраструктура и икономика в Столичния общински съвет (СОС) приеха доклада за избор на временни ръководства на 6 общински дружества. Става въпрос за "Топлофикация - София", "Софинвест" и всички транспортни оператори - "Център за градска мобилност", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Метрополитен".

Докладът за избор на шестте общински дружества бе внесен от столичните съветници Карлос Контрера ("Патриоти за София"), Севделина Петрова и Красимир Гълъбов (независими).

Веднага заваляха обвинения, че бордовете на шестте ключови общински фирми може да бъдат сменени без конкурс и с хора, предложени по неясен начин от Контрера и двама от общинарите, отцепили се от "Възраждане". Според ПП-ДБ-"Спаси София" тримата изпълняват "мръсна поръчка" на ГЕРБ и БСП срещу "едно-две места за свои хора в бордовете", а това се прави "на тъмно и набързо".

Икономическата комисия е водеща, което означава, че докладът ще се гласува утре на пленарната сесия на СОС, съобщи БГНЕС.

Още: "Спирането на проекта е тежка политическа грешка": СОС отново пуска конкурса за Войнишкия паметник (СНИМКИ)

Предистория

Преди дни стана ясно, че от ПП-ДБ-"Спаси София" са подготвили доклади, които предстои да бъдат разгледани на предстоящото заседание на Столичния общински съвет на 11 юли, за избор на ръководители на шестте основни общински търговски дружества. В момента те нямат ръководство. Според ПП-ДБ-СС изборът трябва да стане по нови критерии и правила.

Общинският съветник Борис Бонев подчерта, че общинските търговски дружества управляват икономика за около 3-4 млрд. лв., затова подходът при избора на ръководители трябва да бъде много сериозен.

Още: "Мълчанието е злато, но вашето "злато" е в размер на 1,5 милиона": Хекимян с нов залп срещу Терзиев

Обвинения

Днес ресорните комисии по инженерна инфраструктура, икономика и транспорт в СОС избираха временни ръководства на 6-те общински дружества. Представителите на ПП-ДБ-СС и в трите комисии поискаха отлагане на точката с доклада на другите трима съветници, тъй като според тях е в нарушение на правилника – не са изминали нужните 24 часа от уведомяването. Тези възражения обаче не се приеха.

„Докладът се внася в резултат на задкулисни договорки. Обръщам се към ГЕРБ и БСП – решете дали ръководствата на толкова важни общински дружества да се избират прозрачно с конкурси, или ще продължат практиката на задкулисните договорки”, заяви Бойко Димитров от ПП-ДБ-СС.

Снимка: Карлос Контрера, Actualno.com

Карлос Контрера отвърна: „Съставихме този доклад с няколко мотива - с оглед на цялата ситуация, която се разиграва в СОС от началото на мандата досега. Още по време на първите дни от нашата работа през ноември 2023 г., беше ясно на кои търговски дружества изтичат мандатите. Столична община се управлява от кмет и администрация на ПП-ДБ-СС. Вие до юли или до края на юни активно бездействахте по тази тема. Нещо повече, направи ни впечатление, че доклад на Диана Тонова, внесен на 10 юни, беше крит от общинските съветници. Вие сте търсили пътища да прокарате ваши назначения, но не сте срещнали съгласие”.

„Вие отказахте да освободите членовете на Съвета на директорите на шестте дружества с аргумента, че техните мандати били изтекли. Сигналът, който дадохте към ръководствата на дружествата, бе, че „a priori“ подозирате тези ръководства в нарушение на закона. Вие се опитвате чрез натиск и шантаж да принудите ръководствата на тези дружества да изпълняват вашата воля”, заяви още той.

Още: Бонев за "Патриарха": ГЕРБ умело боравят с пачки и чекмеджета, малоумие е Калин Стоянов да инспектира

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес