Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След дълга съдебна сага емблематичните столични дюнери "Фантазия" затвориха врати

26 август 2022, 14:48 часа

Голяма сага се заформи около дюнерджийницата и баничарницата "Фантазия" в столичния квартал "Красно село". Двата обекта, намиращи се един до друг в близост до бул. "Цар Борис III", бяха затворени след заповед на кмета на района Росина Станиславова.

Реклама

От компанията, която държи изключително популярните в София дюнери, обясняват, че става въпрос за заповед на Столична община от 2019 г. С нея е отчужден имот на бул. „Гоце Делчев“, тъй като общината се е нуждаела от пространството за изграждане на обект – публична общинска собственост. Предвидено било изграждане на тунела под бул. „Цар Борис III“ с прилежащи рампи по „Гоце Делчев“, което вече е факт. След това търговските обекти бяха отделени от пътното платно с ограда, но плановете на общината са да влязат в уличната регулация.

От „Фантазия“ са оспорвали отчуждаването, но въпреки това са били изгонени преди няколко дни. В страницата си във Facebook оттам казват, че им били спрени токът и водата, а на улицата останали 35 служители.

"Бихме искали да допълним , че тези мерки се налагат преди изход на делата, което е неправомерно. От наша страна моментално реагирахме, входирайки молба за отсрочка в общината, в противен случай излагаме не само нас, но и 35-те ни работници на липса на сигурни месечни приходи във времена на тежка инфлация. Въпреки нашите опити за кратка отсрочка с цел преместване на обекта и запазване на всички тези работни места, молбата ни не само че не бе уважена, но и в разрез с течащите дела днес нахлуха полиция и зам.-кметът Василев, сваляйки електромерите ни и лишавайки ни от възможност да работим. Лицето, стоящо зад издаването на тази неправомерна заповед, е кметицата на район Красно село (Росина Станиславова)", пишат от "Фантазия" на 23 август.

На 25 август пред дюнерите и баничарницата се появиха младежи с плакати, които протестираха с искане "Фантазия" да отвори отново на същото място.

Самата Станиславова обяви новината във Facebook, описвайки случилото се като „върховенство на закона“. Според нея през февруари тази година Административен съд София-град е постановил решение по делото от 2019, а през април Върховният административен съд е дал определение, с което обектите са придобили характер на общинска собственост.

„Поради тази причина, от 23.02.2022 г. са отпаднали и правните основания както за извършване на досегашната дейност в настоящия общински имот, така и за наличие на съществуващия временен сграден фонд на неговата територия („магазин за цигари и алкохол“, „баничарница“, „дюнер“ и фоайе към „игрална зала“), който безусловно подлежи на премахване“, пише тя.

„Близо 6 месеца по-късно обаче извършването на дейността с характер на „неоснователно обогатяване“ все още не бе доброволно прекратено. Именно заради това сме поискали от „ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ МРЕЖИ ЗАПАД“ АД и „СОФИЙСКА ВОДА“ АД да преустановят електрозахранването и водоподаването на всички, находящи се в общинския имот обекти – уведомявайки предварително засегнатите от това лица. В 11:00 часа на 23.08.2022 г. (вторник) това бе направено в наше присъствие“, аргументира се кметът на район „Красно село“.

„Може да Ви уверим, че общинската администрация ще продължи по същия начин и ред да отстоява върховенството на закона пред всички, които си позволяват лично облагодетелстване на гърба на общината и нейното население“, завършва публикацията си тя.

Росина Станиславова бе осъдена през февруари тази година след установен конфликт на интереси. Той се състои в това, че тя е назначила дъщеря си на работа по европейски проект. Административният съд – София град (АССГ) потвърди и глобата от 5 000 лв., наложена от КПКОНПИ на районния кмет. Дни по-късно "Демократична България" оттегли доверието си от нея.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес