Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сайт на детска градина излезе с цитати от Корана

09 септември 2015, 11:52 часа • 14989 прочитания

Цитати на пророка Мохамед, публикувани на електронната страница на детска градина в столичния кв. Ботунец предизвикаха сериозна дискусия, съобщи bTV.

В началната страница на сайта са изписани думите пророка Мохамед: "Най-добрият подарък, който един родител може да направи на детето си е доброто възпитание! Бойте се от Аллах и бъдете справедливи към децата си!"

Според кмета на столичния район Кремиковци Ивайло Панев това не е проблем: "Самата детска градина и селище е с достатъчно компактна мюсюлманска общност, така че този текст, който е относително безобиден, дори бих казал, че е безобиден е насочен към възпитанието на децата, не виждам да влияе по никакъв драматичен начин.

Аз като практикуващ християнин твърдя, че ние, нашето общество твърде късно покзва на децата що е това религия. Така че ние трябва да направим всичко необходимо християните да показваме в достатъчно ранна възраст на децата що е това религия и добродетелите, които съпътстват религията. Ако редом с този цитат имаше цитат от Библията всичко щеше да бъде повече от прекрасно.", допълни още Панев.

Автор на идеята за надписа е директорката на училището Костадинка Георгиева.

„Тук се работи по интеграцията на децата ,защото в нашата градина се отглеждат деца от различни етноси – ромски, турски, вскякави. Ние се разбираме чудесно и си отглеждаме децата и всъщност с този сайт аз исках да впечатля родителите.

Самата мисъл е прекрасна, защото доброто възпитание наистина е най-доброто за нашите деца. И ако повече родители мислеха така нашето общество щеше да грее. Нямаше да има обиди към учители, нямаше да има притеснения на родители, нямаше да има толкова неграмотни деца. Това е нещо много хубаво...

Не зная кое е страшното в случая, че трябва да бъдем справедливи към децата си и че го казал пророкът Мохамед. Тези общочовешки ценности, за които ние сега говорим, че бавно и полека изчезват ги е имало. Ние сме уважавали родителите си, ние сме уважавали възрастните, ние сме почитали доброто. Сега къде е доброто? Търси се сензация в нещо, което не е сензационно, допълно още Георгиева.

В репортажа се уточнява, че нивото на грамотността в района сред децата е много ниско. Първокласниците вече пушат.

Освен това стана ясно, че кметът на Столична община е разпоредила проверка на случая и е сигнализирала ДАНС.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес