Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Районен кмет от ПП-ДБ след изтекли чатове: Това е политическа атака под прикритие

30 август 2023, 12:13 часа • 3393 прочитания

"Със сигурност това е политическа атака" - така кметът на столичния район "Овча купел" Ангел Стефанов, издигнат за втори мандат от ПП-ДБ, коментира пред Actualno.com материала на "Биволъ" по негов адрес. В статията бяха цитирани недоволни граждани, оплакващи се от презастрояване, неизпълнени обещания от Стефанов, липса на действия за строежа на детски градини и поръчан "златен диван" в офиса на кмета.

Ангел Стефанов отговори пред медията ни, че "доста от нещата са манипулативни, а дори и чисти лъжи".

Още: Заради презастрояване: Протест срещу повторно издигнатия кмет на район "Овча купел"

Стефанов: Намесени са активисти от ГЕРБ

"Вътре са цитирани двама активисти от ГЕРБ, има много цитирани анонимни граждани, като за част от тях се досещам кои са, те са с политически ангажименти и пристрастия. Не е потърсена моята гледна точка", смята районният кмет на "Овча купел", заемащ поста от 2019 г.

Той открива 12-13 детайла, за които твърди, че не отговарят на истината. "Съвсем целенасочено си личи почеркът в посока на това да бъда оклеветен и омаскарен", посочи Стефанов.

Презастрояване?

Той коментира и твърдението на т.нар. координационен съвет на недоволните граждани, че презастроява. Според „Биволъ“ множество терени били общински, но се продавали, а после – застроявали.

"В такова нещо не съм участвал. Ние сме внасяли доклади в Столичния общински съвет за продажба на малки частици на маломерни имоти – т.е. неща, които не могат самостоятелно да бъдат реализирани – и то основно за индивидуално жилищно строителство в крайните квартали. В "Овча купел" са единични случаите", каза районният кмет пред медията ни.

Още: "Стига бетон!": Граждани на протест срещу строеж в "Овча Купел" (ВИДЕО)

"Всичко това минава през СОС, гласува се и ако има някакъв проблем, СОС ще го спре. От друга страна, по отношение на застрояването, всичко се случва по общия и подробните устройствени планове, които също са приети от СОС – някои от тях преди години. Ние, като районна администрация, имаме правомощия да издаваме разрешения за по-ниска категория строежи - основно допълващо застрояване, преустройства, малки къщи. На друго място се корени проблемът, просто се прехвърля от болната на здравата глава", смята Ангел Стефанов.

Снимка: Facebook

Отчетените детски градини - построени ли са?

Граждани, цитирани от "Биволъ", упрекват кмета, че е отчел изградени 4 нови детски градини по време на мандата си, но реално е започнало строителство само по една от тях.

"Източникът е самообявилият се кандидат за кмет на район „Овча купел“ от ГЕРБ", твърди Стефанов, без да споменава имена. "Той си беше обявил кандидатурата, тя стоя един ден в публичното пространство, след това му скриха комуникацията. Не знам дали ще е той официално, или не. В района се знае, че той е основната кандидатура за момента. Неговите атаки са съвсем обясними".

Още: Георгиев: Спасихме от застрояване 60 дка междублокови пространства в "Овча купел" (ВИДЕО)

Стефанов каза, че администрацията му е заварила само една детска градина на първа копка. "Проектантите бяха избягали, трябваше да се търсят нови надзорници, имаше стотици промени в проекта - калпав проект, който трябваше да оправяме. Тази сграда я завършихме през 2021 г., влязоха деца през 2022 г. Започнахме три нови сгради. Една пристройка е готова, там има деца. Още две сгради са на финалната права да бъдат завършени. Текат довършителни работи, надявам се до месец-два да бъдат готови", каза кметът на "Овча купел".

"Ще се разпищят ли гласоподаватели, ако им спрем топлия обяд?"

Тази реплика се появи в публикуван онлайн чат между Стефанов и човек от администрацията му. “Ти знаеш ли дали са мои гласоподаватели? Чу ли се с всичките?”, отвръща кметът. Според "Биволъ" става въпрос за обсъждане на спирането на програмата за социално слабите „Топъл обяд“ по време на пандемията.

Сега Ангел Стефанов казва, че чатовете са истински и комуникацията е между него и тогавашен зам.-кмет, но тя е извадена от контекста и по нея се правят спекулации.

Още: Фандъкова: Има подробен устройствен план за 93 дка от парк "Кукуряк", изграждаме обсерватория

"Никога не сме имали намерения да спираме топлия обяд – такава програма е имало в предния мандат, но не е била работена, ние я започнахме в района. Тя работи в момента с кратко прекъсване, когато е имало промяна на условията за функциониране и финансиране на самата програма. Зам.-кметът имаше задача да провери всички потребители и да види дали са удовлетворени от услугата. Тя тогава не го прие като сериозна задача, не го свърши и опитваше да внуши, че едва ли не, ще спрем по този начин проекта, защото тя, като отговорно лице, няма да може да си свърши добре работата", обясни Стефанов пред Actualno.com.

"Лъжа е, че имам златен диван"

Във Facebook районният кмет отговори и на твърдението, че поръчал "златен диван" за офиса си. "Абсолютна лъжа – на снимките се вижда, че няма нищо златно, луксозно или изключително. Завел съм две дела и в резултат вече сме идентифицирали собственика на новинарския сайт, от който тръгна тази измишльотина", написа той.

"Делото е назначено за решаване през октомври тази година. Сигурен съм, че тук справедливостта ще възтържествува. Всеки, който иска, може да види дивана в кабинета ми, който наследих и посетителите още ползват. Вратите ми винаги са отворени за гражданите на „Овча купел“", допълни Стефанов.

Още: Кметът на "Овча купел" поиска Фандъкова да обясни защо е спряла дългоочакван ремонт

Срещи с граждани

На наш въпрос ще покани ли недоволните граждани на среща, за да се търсят общи решения на проблемите, районният кмет отвърна: "Многократно съм ги канил, или поне част от тях. Други в списъка с така наречените (цитирани от "Биволъ" - бел. ред.) недоволни граждани са си откровени политически лица. Вероятно ще има кандидати за общински съветници от ГЕРБ в този списък. Ние не можем да ги идентифицираме като наши или мои избиратели, за да водим вътрешнопартийни разговори с тях за моята кандидатура".

"Това, че другите партии не харесват моята кандидатура, е тяхно право. Ние сме си извървели процеса по съгласуване с "Демократична България", с голямата коалиция ПП-ДБ", каза Стефанов.

Той все пак каза, че е отворен за срещи и "по всяко време ще си говоря с тези хора, стига те да искат да говорят, а не да пускат клевети по медиите".

Кое още определя като лъжа и манипулация районният кмет - четете статуса му във Facebook.

Още: Георги Георгиев провери как върви реставрацията на банята в "Овча купел" (СНИМКИ)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес