Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първият лагер по художествена гимнастика за деца се проведе в Елин Пелин

21 ноември 2022, 16:44 часа
Реклама

От 18 до 20 ноември 2022 г. в гр. Елин Пелин се проведе Лагер "Бъдещи зведи", организиран от ТК/БФХГ. В лагера се включиха 36 деца, които през лятото на 2022 г., покриха изпитни изисквания и бяха селектирани от над 120 състезателки от цялата страна.

Лагерът беше открит от г-жа Мария Кънчева, председател на ТК/БФХГ. Домакин на лагера беше СКХГ "ТЕА ДЕНС" с подкрепата на Община Елин Пелин и кмета Ивайло Симеонов, НУ "Христо Ботев" с директор Румяна Генадиева, които предоставиха едни прекрасни условия за провеждане на събитието.

Лагерът се проведе в три учебно-тренировъчни дни, като децата бяха разделени в малки групи по възрасти, за да бъде максимално ползотворна работата.

Най-интересни и различни бяха часовете по грим, модерна хореография, актьорако майсторсто и народни танци.

Професионалната гримьорка Мария Господинова направи урок на всяка група за самостоятелно нанасяне на състезателен грим, демонстрира и преподаде основни правила.

Хореографът Ани Ганчева - преподавател, създател на "Денс група Модел" - която работи дълги години със звездите на българската музикална сцена, показа много интересни музикални комплекси и ритмични упражнения.  

Лина Шишкова - известна актриса-озвучител на филми и преподавател по актьорско майсторство, разчупи децата и ги пренесе в света на филмовото изкуство с различни сюжети и ролеви игри.

Димитрина Русева - хореограф по народни танци, професионален танцьор и участник в трупата на Нешка Робева, преподаде хора от различни фолклорни области.

Анна Вуцова проведе балетната подготовка, като наблегна на това, колко важна част е тя от развитието на един състезател по художествена гимнастика. Освен това групите имаха часове за вълни, ОФП, СФП, основна техника с уреди, разучаване на рискове и майсторства, трудности с тяло.  

Водещи на часовете бяха треньори-членове на треньорската комисия към БФХГ - Ромина Божилова, Кристина Шикерова, Нина Саръсакалова, Теодора Граматикова. Те дадоха насоки за отстраняването на основни грешки и как децата да забелязват и най-малките детайли в работата си. Наблегнаха на това да бъдат по-взискателни към себе си и да обръщат максимално внимание на забележките и изискванията на треньорите.

Лекция за технически грешки от правилника по художествена гимнастика проведе Божидара Рачева, член на съдийската комисия към БФХГ. Тя даде нагледни примери и запозна децата със стойностите на наказанията в изпълнение.

Един много полезен и разнообразен лагер. С много нови умения и знания, които участниците и техните треньори могат да приложат във всекидневните си тренировки по клубовете.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес