Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преименуване на улици до руското посолство е невъзможно според кмета на район "Изгрев"

06 април 2022, 07:06 часа • 4233 прочитания

Кое от предложенията за преименуване на улици и площад около руското посолство в София е възможно да стане? Делян Георгиев от БСП, кмет на район "Изгрев", на чиято територия е посолството, представи в социалната мрежа своите доводи, че нито едно няма как да се реализира.

Ул. "Никола Мирчев" да бъде прекръстена на ул. "Героите на Украйна" - искането е на гражданско движение "Ние идваме" на Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. Улицата носи името на бележит български художник и жител на район "Изгрев" и на нея има регистрирани близо 400 живущи, обяснява Георгиев. Евентуална промяна на името на улицата би предизвикала редица административни промени за гражданите, като смяна на документи за самоличност, нотариални актове и т.н. Да се потърси някоя от безименните улици на територията на Столична община, предлага като решение той.

Движение "За свободна Русия", обединяващо българи и руски емигранти, противници на Путин, предлага тревната площ между бул. "Драган Цанков" и посолството на Руската федерация да стане площад "Борис Немцов". Той бе политически опонент на Путин и през 2015 г. бе разстрелян в Москва. Тази идея също е невъзможно да стане според районния кмет. "Няма установена практика да бъдат кръщавани зелени площи с имена на хора", а и мястото пред посолството няма статут на площад или улица в подробния устройствен план, което също възпрепятства осъществяването на идеята, допълва Георгиев.

 

 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес