Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на СОС спря плана за игрищата за петанк в парк "Хиподрума"

22 юни 2023, 10:35 часа

Докладът на Столичния общински съвет (СОС) за изграждането на игрища за петанк в парк "Хиподрума" ще бъде оттеглен заради масовото недоволство на жителите на квартала. Това обяви председателят на СОС Георги Георгиев след среща с граждани от квартал „Хиподрума“.

Реклама

"Благодаря на стотиците граждани на "Хиподрума", с които се видяхме вчера. Радвам се, че хората откликнаха на молбата ми за среща. Имаше емоции, вълнения, но и много разум. В парк "Кафеза" бяхме с колеги от групата на ГЕРБ-СДС, от Демократична България и БСП - всички, които внесохме предложението за предоставяне на 2.5 декара за изграждане на игрища на федерацията по петанк", написа Георгиев във Facebook.

Още когато тръгнаха протестите преди седмица, той обясни, че са спекулации, че използваното пространство от федерацията по петанк ще е цели 13 декара, което е почти целият парк. Георгиев заяви, че е станала грешка и че мястото е много по-малко.

Сега той написа: "Чухме ясните искания на гражданите и различните им идеи за бъдещето на парка. Поех ангажимент за няколко неща:

1. Да бъде оттеглен докладът за игрищата за петанк;

2. Да се предоставят пари на район "Красно село" за изготвяне на проект за облагородяване на парка с различни спортни игрища и детски площадки, съгласно идеите на хората от квартала;

3. Да бъде одобрен проектът за избраните от гражданите спортни съоръжения след обществено обсъждане с тях, организирано от районния кмет;

4. Да започнем поетапно финансиране на отделните игрища по ред, определен от жителите на “Хиподрума”.

5. Предложих им в най-кратки срокове общинският съвет да разгледа плана на главния архитект за целия парк, с който да защитим неговия статут и да премахнем дори и най-малките възможности за строителство на каквото и да било. Арх. Здравков е изготвил служебен ПУП за опазването на целия парк и от 22 март 2022 г той отлежава на бюрото на предишния кмет на района Росина Станиславова. Тя беше отстранена от поста преди 2 месеца. Новоизбраният кмет арх. Русев вече е задвижил процедурата, за което му благодаря. Публично обещах, че ако и той започне да бави изпълнението на който и да е от изброените ангажименти, да поискам оставката му незабавно.

Общинските съветници от всички партии ще изпълним поетите обещания. Енергията на гражданите, с които говорихме вчера, ме мотивира за работа още по-силно. Радвам се, че накрая всичко завърши с аплодисменти и надежда. Сега остава да свършим работа!

Наближават избори и тепърва много кандидат-спасители ще създават фалшиви новини от безсилие. Доволен съм и че хората вече не вярват на фалшивата информация, че федерацията по петанк е искала площта на целия “Кафез”. Те ясно казаха, че не искат политизиране и някой мераклия за слава и власт да яхне каузата им. Благодаря, че не допуснаха въпросът да се политизира. Така трябва да работят гражданите и институциите", завърши Георги Георгиев.

Снимки: Георги Георгиев, Столичен общински съвет

ОЩЕ: Георги Георгиев: Тротоари ще могат да се асфалтират - така е в цяла Европа (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес