Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди протеста на транспортните служители: СО обясни за бонусната система

09 октомври 2024, 10:35 часа • 372 прочитания

Тази година заплатите в транспорта бяха увеличени с 15%, а крайният срок за въвеждане на бонусната система е до края на октомври, не до 1 октомври. Това се казва в позиция на Столична община във връзка с планирания за днес протест на транспортните синдикати в София.

От "Московска" 33 призовават синдикалните организации и служителите в транспорта да не се поддават на политическо напрежение и предизборни манипулации.

ОЩЕ: Синдикати излизат на протест, плашат да спрат градския транспорт

От СО изтъкват, че за последните шест години - от 2018 до 2024 г., средната заплата в транспортните дружества се е увеличила с между 130% и 150%, като брутното възнаграждение на водачите е между 3700 и 4700 лв. 

Относно бонус системата от общината обясняват, че тя ще бъде обвързана с постигнатите резултати на транспортните работници, като крайният срок за нейното въвеждане е до края на годината, а не до 1 октомври, както настояват протестиращите. "Системата вече е разработена като целта ни е тя да бъде въведена до края на годината", обясняват още от ведомството.

ОЩЕ: Закърпиха положението с градския транспорт в София с 15 млн. лв. заем

Какво са се договорили?

  • За първи път в историята на споразуменията със синдикатите, общината е включила специални мерки за подобряване на условията за труд, осигурявайки допълнителни инвестиции за модернизация и по-добра работна среда.
  • В споразумението ясно е записано още, че страните се ангажират да инициират и проведат срещи с Министерство на финансите и Министерство на транспорта с цел постигане изпълнението на Европейски регламент 1370.
  • Проблемът с недостига на водачи е много по-дълбок от въпроса за заплатите. Механичното увеличаване на възнагражденията само по себе си не е достатъчно, за да направи професията привлекателна. Необходим е цялостен подход, който включва обучение, подобрени условия на труд и промени в обществения имидж на професията.
  • Държавата не е осигурила адекватно финансиране за компенсиране на разходите за градския транспорт, като само за текущата година Столичната община очаква държавни плащания в размер на около 50 млн. лв. Тези средства са необходими както за субсидиите за градския транспорт, така и за охраната на метрото, но липсата на държавно финансиране поставя тежест върху общинския бюджет.
  • Въпреки тези предизвикателства, Столичната община отпусна допълнителни 21 млн. лв. за погасяване на стари задължения на транспортните дружества. Тези средства показват, че общината работи активно за стабилизиране на сектора, въпреки финансовите ограничения.
  • Заедно с увеличените заплати, общината стартира и амбициозна програма за обновление на автопарка, включително закупуването на 500 нови превозни средства. Планирани са търгове за 18 нови трамвая и 35 тролейбуса, на обща стойност 145 млн. лв., което ще повиши качеството на транспортните услуги.

ОЩЕ: Столичният градски транспорт се подготвя за стачка

От "Московска" 33 припомнят

Кметът на София Васил Терзиев вече се е срещнал с представители на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" във връзка с изпълнението на мерките, договорени в подписаното споразумение по-рано тази година. На срещата са били обсъдени както краткосрочните, така и дългосрочните стъпки за подобряване на възнагражденията и условията на труд в градския транспорт.

Терзиев е потвърдил ангажимента на общината да продължи с въвеждането на бонусна система, както и останалите мерки за стимулиране на служителите. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес