Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Не знам дали ще гръмне": Граждани сигнализират за теч на нефтен отпадък в столицата

23 юли 2024, 09:37 часа • 1117 прочитания

Граждани сигнализират за петна от нефтен отпадък в столичния квартал "Младост" 3. Това стана ясно от сутрешния блок на бТВ.

Става въпрос за необичайни петна, които са се появили в междублоково пространство. Петната са избили преди около месец, като стават все по-големи. Жителите на район "Младост" са подавали сигнали на 112, "Гражданска защита", Столичен инспекторат. Предполага се, че става въпрос за някакъв резервоар, останал от бившите "Строителни войски".

Сигналите

"Не знам дали ще гръмне, но вероятността да гръмне не трябва да се изключва, а е твърде близо до живеещите в този блок", каза Елена Бойчева, сигнализирала за случая преди месец. 

"Изпратиха ме на аварийна служба. Тя реагира най-адекватно. Дойдоха, видяха, казаха, че е много опасно, но нямат химик. След това се обадих в РИОСВ. Те дойдоха с подвижна лаборатория, днес разбрах, че са излезли резултатите. Направиха предписание към район "Младост" това да се почисти", каза Бойчева.

Тя разказа още, че това не се се случило и се е чула със заместник-кмета по екологията, с приемната на Васил Терзиев и с контролния център на Столична община. ОЩЕ: Ремонт на тротоари в Костинброд доведе до взрив на къща (СНИМКИ)

Кметът на район "Младост" е решен да се справи с проблема

Междувременно кметът на район "Младост" Ивайло Кукурин каза, че местната власт е запозната спроблема. "Ние също сме се ангажирали изцяло с решаването му. Свързали сме се с всички институции, които преценихме, че могат да имат отношение. В това число с МРРБ, които са първоприемник на "Строителни войски", с Министерство на отбраната, за да разберем какво е това съоръжение, което генерира нефтен продукт, в случая вече и отпадък. За съжаление не успяхме да получим достоверна информация", каза Кукурин. 

Той подчерта, че заедно със Столична община, Аварийната служба и Инспектората са решени да предприемат съответните действия, за да се справят със случая. ОЩЕ: МВР с подробности за спукания газопровод в Костинброд

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес